En förbipasserande man ropar till Dehab Umar: ”Bra jobbat, vad härligt!” när hon trampar på cykelpedalen för första gången på en bilfri parkering utanför Tumba idrottshus. Solen skiner mjukt över deltagarna i ”Frihet på cykel”.
Kursen går ut på att lära utrikesfödda, främst kvinnor, att cykla och anordnas av Hela människan.
Dehab Umar fortsätter trampa och ler samtidigt.
– Jag kunde inte cykla och jag hittade en gratis kurs för att jag vill verkligen lära mig.
Hon jobbar som personlig assistent men ska byta efter augusti och börja jobba på hemtjänsten. Hon blev tillfrågad där om hon kunde cykla. Svaret blev då nej men det är annorlunda nu.
– Jag vill kunna cykla för att det är bra när man har jobb på hemtjänsten och det är dessutom jättebra för hälsan och miljö. Sen kostar det inte så mycket att cykla och man slipper vänta på bussar och pendeltåg.
”Vill utmana mig”
Hon berättar också om hur kursen har påverkat hennes privatliv.
– Jag känner frihet nu. När jag cyklar, känner jag den friska luften. Jag bor i Fittja och det finns många cykelvägar där.
– Min son är väldigt glad att jag kan cykla lite nu men jag säger åt honom att inte cykla för fort och att låta mig cykla ikapp, säger hon och skrattar.
Mery Alemu är en annan av deltagarna på kursen och hon bromsar framför Peter Nilsson och Eva Morberg som är kursens lärare.
– Det var svårt i början, man blir lite nervös men nu kan jag cykla bättre. Jag ville utmana mig själv. Jag lärde mig aldrig att cykla när jag var barn, säger hon.
Cykla med barnen
Kursen är inne på sin andra vecka och trots nervositeten som Mery Alemu kände i början, gick det fort att lära sig att hitta balansen. Det var under pandemin som hennes intresse för att cykla väcktes.
– Jag ser fram emot att cykla långt på fritiden men också att ta cykeln till jobbet. Jag jobbar på ett lager och det tar bara 20 minuter att cykla dit.
Hon cyklar vidare och Eva Morberg och Peter Nilsson uppmuntrar henne.
De betonar att hela kursen är ett resultat av eldsjälars engagemang och inte ett kommunalt initiativ.
– Hela människans pengar och vår tid på SFI under sommaren har gjort den här kursen möjlig. SFI har inte stängt på sommaren eftersom vi har sommarkurs.
Deltagarna vill lära sig att cykla men varför de vill det varierar och kan vara allt från hälsomässiga skäl, att kunna cykla med sina barn till att många arbetsgivare efterfrågar det.
En kursdeltagare som jobbar i äldreomsorgen får gå ifrån jobbet för att delta eftersom arbetsgivare har förstått fördelarna med att cykla.
Holländsk modell
Eva Morberg och Peter Nilsson förklarar att de har gått på en utbildning en dag på Cykelfrämjandet där de har fått lära sig hur man i sin tur ska lära vuxna att våga cykla, allt utifrån en holländsk modell. Det påminner om att lära barnen att cykla. Att man ska sparka sig fram och försöka hitta balansen.
Peter Nilsson minns en deltagare för några år sedan som sa till honom att hon inte trodde att hon kunde något men att nu kunde hon i alla fall cykla.
– Det är så otroligt häftigt när man ser de här kvinnorna lära sig att cykla och den frihet de får i samband med det. Sedan är det miljöperspektiv och agenda 2030. Vi måste få folk att bli mera miljömedvetna och cykel är en åtgärd och dessutom är det billigt.