En del av kritiken mot dokumentären Cowspiracy handlar om att de experter filmmakarna lutar sig mot i filmen, bland annat tandläkaren Dr. Richard Oppenlander, saknar nödvändig kunskap. Dr. Oppenlander presenteras på sina håll som forskare, men någon formell forskning i hans namn går inte att hitta. Däremot driver han ett företag som säljer veganburgare.
– Dr. Richard Oppenlander har forskat kring lantbruk i nästan 40 år och skrivit två prisbelönta böcker i ämnet. Han är absolut en expert inom lantbruksområdet, säger Keegan Kuhn.
Filmens mest uppseendeväckande påstående, att boskapshållningen svarar för 51 procent av växthusgasutsläppen, är hämtat ur en ifrågasatt artikel av Robert Goodland och Jeff Anhang.
– G & A:s analys var granskad av forskare innan publicering, till skillnad från FAO:s rapport. De använde den globala standarden för att mäta växthusgasutsläpp, GHG Protocol for Cities, vilket inte FAO-rapporten gjorde.
Bättre metod än fossilstopp
Oavsett hur man räknar på utsläppen är antalet boskapsdjur alltför stort för att hålla ekosystemen i balans, menar Keegan Kuhn.
– Om boskapsdjur, liksom vilda djur, levde i balans med naturen skulle deras metanutsläpp ingå i ett naturligt kretslopp, men så är det inte.
I filmen görs ingen skillnad mellan kor som betar på svårbrukbara jordar, gräsätande djur och industriell djurhållning.
– Betande djur kräver tio till 100 gånger mer land. De lever längre och producerar mer växthusgaser än spannmålsuppfödda djur, men ger mindre kött. Vi odlar redan tillräckligt med grödor för att föda tio miljarder människor, säger Keegan Kuhn.
Tror du att klimatproblemen kan lösas enbart genom att vi alla blir veganer?
– Ett globalt skifte till veganism skulle göra mer för att reparera klimatskadorna än ett stopp för fossila bränslen. En kommande studie visar att om vi lät skogar växa upp igen på tidigare skogbevuxna betesmarker skulle de binda mer kol än vi släppt ut under hela den industriella eran.
Oroar det er att folk kan tro att det räcker att sluta äta kött och mejerier för att rädda klimatet?
– Vi måste absolut komma bort från fossilberoendet, men även om vi slutade använda fossila bränslen idag skulle vi inte se en förändring av CO2-halterna i atmosfären på 100 år. Om vi eliminerar metanutsläppen från boskap skulle vi se förbättringar inom ett decennium, säger Keegan Kuhn.