Chalmers blir det första svenska lärosätet som inför nolltolerans mot fossilinvesteringar.
– Det är viktigt att ett lärosäte som utbildar för framtidens lösningar på klimatkrisen tar ställning, säger Olivia Linander från nätverket Fossil Free Sverige.
Chalmersstiftelsen – som äger Chalmers tekniska högskola – förvaltar tillgångar värda 3,6 miljarder kronor. Nu har stiftelsen satt stopp för framtida placeringar i kol-, olja- och gasbolag samt beslutat att avyttra sina aktier i bolag knutna till fossil energi.
Fossilaktierna står för en mindre del av det förvaltade kapitalet, omkring fem miljoner kronor.
– Det är ett symboliskt, men väldigt viktigt, ställningstagande och vi hoppas nu att fler svenska lärosäten ska följa efter, säger Olivia Linander, samordnare på Fossil Free Sverige – ett nätverk som kämpar för att få fler aktörer att sluta stödja och investera i fossilinustrin.
”Ett naturligt steg”
Stiftelsen Chalmers tekniska högskola fattade beslutet i december.
– När apartheidregimen föll i Sydafrika var universiteten med och drev på utvecklingen genom att flytta investeringar och sluta stötta bolag som var verksamma i Sydafrika. Investeringar kan vara en mycket viktig faktor för förändring, det vi ju, säger John Holmberg, vice rektor och professor i energi och miljö vid Chalmers till Fossil Free Sverige.
Stefan Johnsson, tillförordnad vd för Chalmersstiftelsen, ser beslutet som ett naturligt steg – som kan följas av fler.
– Det var ett viktigt beslut för oss att fatta. Det blir lite svårt att undervisa i hållbarhet och inte själva följa det vi lär ut. I dagsläget väljer vi att divestera ur rena fossilbolag – men vi håller ögonen på debatten gällande även andra ohållbara bolag säger han.
Svenska kyrkan först ut
Sedan tidigare har Örebro stad och Svenska kyrkan divesterat ur fossilindustrin. Svenska kyrkan var först ut i Sverige.
– Kyrkan sålde sina aktier i kol och olja redan 2009 – av både etiska och finansiella skäl. Att avyttra fossilplaceringar skapar ett nödvändigt förändringstryck på beslutsfattare, men samtidigt menar vi att det är ännu viktigare att investera i lösningarna på klimatkrisen, säger Gunnela Hahn på Svenska kyrkans ekonomi- och finans-enhet.