Cementas cementtillverkning orsakar fem procent av Sveriges årliga koldioxidutsläpp. Med eldriven produktion hoppas företaget få ner utsläppen till noll.
– Elektrifierad tillverkning gör det enklare att fånga in och sedan lagra koldioxiden, säger Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb.
Tillverkning av cement är en stor klimatbov. Cementas största fabrik i Slite på Gotland släpper ut näst mest koldioxid av alla industrianläggningar i landet. För att ta reda på om utsläppen kan minskas med hjälp av el inledde Cementa ett samarbete – projekt CemZero – med energibolaget Vattenfall 2017. Nu visar en förstudie att det finns tekniska grundförutsättningar för att elektrifiera delar av tillverkningen.
Kol och avfall
I dag används kol och industriellt avfall som bränsle till ugnarna där kalkstenen hettas upp. DOmkring två tredjedelar av koldioxidutsläppen kommer från kalkstenen, resten från bränslet.
– Idag blandas koldioxiden med andra rökgaser. Om ugnarna värms med el får vi en renare koldioxid som är lättare att fånga upp. Nyckeln till att få ner koldioxidutsläppen är att kunna avskilja koldioxiden och lagra den eller hitta andra användningsområden för den, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa.
Enligt den nya förstudien är det tekniskt möjligt att använda el för att värma upp kalkstenenmed så kallad plasmateknik.
Lagringsprojekt i Norge
Cementa ägs av den tyska koncernen Heidelbergcement, som också äger norska Norcem. Där pågår ett projekt för att undersöka avskiljning och lagring av koldioxid.
– De jobbar för fullskalig infångning, transport och lagring av koldioxid i Nordsjön. Det är en viktig pusselbit för att även kunna lagra svenska koldioxidfutsläpp.
Målet med projekt CemZero är att bygga en process som ger ett helt rent koldioxidflöde, menar hon.
– Och en förutsättning är att det finns lagringsmöjligheter. Beslut om fullskalig koldioxidlagring i Norge väntas 2021, så det är inte långt bort, säger Karin Comstedt Webb.
Cementa har en vision om noll koldioxidutsläpp för cementprodukterna till 2030. Under 2019 ska Cementa och Vattenfall undersöka hur en pilotanläggning för att testa plasmatekniken i större skala kan byggas.