Enligt domstolens bedömning kommer den fortsatta verksamheten inte att påverka en driftsäker vattenförsörjning på ön och närliggande Natura 2000-områden kommer inte heller att skadas av brytningen. I alla fall inte under de fyra år som tillståndet gäller.
Cementa kallar tillståndet ett bryggtillstånd, i väntan på det betydligt längre och mer omfattande tillstånd bolaget avser att ansöka om nästa år.
Karin Comstedt Webb, vice vd på tyska bolaget Heidelberg Materials Sverige som äger Cementa AB, kallar beskedet ”mycket glädjande”.
– Beskedet ger viss arbetsro och tryggar cementförsörjningen under den tid det tar att få långsiktiga förutsättningar på plats för verksamheten, säger hon i ett pressmeddelande.
”Frustrerande”
Miljörörelsen är istället stark kritisk till domslutet. Carl Schlyter, kampanjledare för klimat- och systemomställning på miljöorganisationen Greenpeace, säger att han är ”frustrerad” över beskedet.
– Förutom de välbekanta riskerna för vattnet och miljön på Gotland, så finns det villkor kring allt från bullernivåer till vattenhantering som ett företag måste uppfylla för att få tillstånd bedriva verksamhet. Cementa har misskött villkoren tidigare, men ändå får de gång på gång tillstånd att fortsätta.
– Domstolen ska ta hänsyn till regelefterlevnaden när tillstånd ges. Men det gör man inte när det gäller Cementa. Det är inte så det ska fungera, säger Carl Schlyter till Dagens ETC.
”Blir förbannad”
Tidigare MP-politikern Katarina Krusell bor på ön och har följt frågan om Cementas kalkbrytning i Slite på nära håll länge. Under förhandlingarna sa hon till Dagens ETC att hon inte kunde tänka sig att Cementas ansökan går igenom. Idag är besvikelsen stor.
– Man blir förbannad. Det är förnedrande att man kan exploatera vårt vatten, vår natur och livsmiljö på det här sättet. Det är ett kolonialt beteende och inget som hör hemma i ett modernt land på 2020-talet, säger hon.
Enligt domstolen behövs kalkstensbrytningen i Slite ”för att tillgodose ett allmänintresse av större vikt”. Därför, skriver domstolen, ”föreligger förutsättningar för att bevilja undantag från bestämmelserna om miljökvalitetsnormer för grundvatten”.
Europeisk överkapacitet
Carl Schlyter anser att Cementas betydelse för Sverige är överdriven. Cementa tillverkar uppemot tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige, men i EU finns en stor överkapacitet av cementtillverkning som Sverige skulle kunna ta del av.
– Om Sverige vill följa EU:s
miljölagstiftning kan vi inte ständigt ge ett företag som inte uppfyller villkoren tillstånd och speciallagar. Är det meningen att Sverige ska konkurrera genom att implementera EU:s miljölagar sämre än andra länder? frågar han.
Domen kan överklagas
Anneli Bergholm Söder är länsråd på Länsstyrelsen Gotland, som tillsammans med bland annat Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning, SGU, varit Cementas motparter i målet. Hon konstaterar att Cementa fått de tillstånd och de dispenser bolaget behöver för att fortsätta bedriva sin verksamhet.
– Nu måste vi som tillsynsmyndighet följa upp och kontrollera att Cementa bedriver verksamhet enligt de villkor som följer av tillståndet, säger hon.
Det är ännu oklart om Länsstyrelsen kommer att överklaga dagens dom.
– Vi har till 3 januari på oss att överklaga. Cementas nya tillstånd börjar gälla 1 januari och även om domen överklagas kan Cementa fortsätta sin verksamhet under tiden som överklagandet behandlas, säger Anneli Bergholm Söder.