Varför slänga favoritjeansen med hål i eller brödrösten som glappar i kontakten om det går att laga? På reparationskaféer uppmuntras människor att laga saker som gått sönder i stället för att slänga eller återvinna.
– Återvinning är bra men det är inte i närheten av vad du vinner i minskade utsläpp om du reparerar saker, säger Ulf Winberg, som är med och driver ett kafé i Malmö.
Alexander Jacobsson
SD-stödda högerregeringen vill göra det dyrare att laga vissa saker som kläder och cyklar genom att höja momsen för reparation. Förslaget, som väntas gå igenom, har mötts av kritik från bland annat Handelsanställdas förbund som anser att det bromsar handelns gröna omställning.
Samtidigt har det blivit en trend bland miljömedvetna att, under samlingsnamnet Repair café, eller reparationskafé, tillsammans laga prylar och kläder. Syftet är som regel att motverka onödig konsumtion och förlänga sakers livslängd. Konceptet är oftast enkelt: ta en fika och få hjälp med att laga det du har med dig.
Lätt att fixa
Elektronikingenjören Ulf Winberg har sedan 2017 varit med och drivit Repair café Malmö, som bland annat håller till i föreningen Stpln:s lokaler i Västra hamnen. De som driver kaféet har särskild stor kunskap kring att laga hemelektronik som slutat fungera.
Vad är är det för saker folk vill laga?
– Det är väldigt olika. Folk kommer med stavmixers, kaffebryggare och vattenkokare. Det är en del stereo- och tv-apparater. Många vill även laga gamla dvd-spelare som nästan inte går att få tag på längre. Ibland är det för att det finns en stark personlig koppling till saken och då hjälper det inte att köpa en ny, säger Ulf Winberg.
Vad är det vanligaste felet?
– Dålig kontakt är ett vanligt fel. Du har två saker som ska sitta ihop men så har det blivit oxidering på kontaktelementen. Det är också lätt att fixa. Att säkringen har gått är också vanligt. I bästa fall räcker det med att bara byta ut den.
Vad är tanken bakom Repair café?
– Vi hjälper till att laga saker men försöker också lära ut hur du kan göra det själv. Du får låna verktyg och prövar först själv och när du inte kan själv längre, då kommer vi in och hjälper till.
Varför ska man lägga tid på att försöka laga saker?
– Återvinning är bra men det är inte i närheten av vad du vinner i minskade utsläpp om du reparerar saker. Sedan är det kul. Och rätt fort upptäcker man att värdet på produkten ökar när man försöker reparera den.
Nystart på söndag
Sara Bergfors tog initiativ till att starta Repair café Stockholm efter att förgäves ha väntat på att någon annan skulle göra det.
– Det fanns redan i Malmö och i Göteborg men inte i Stockholm. Så jag gjorde en efterlysning av volontärer som kunde tänka sig att vara med, säger hon.
Det hann bli en lyckad träff innan pandemin slog till. Men nu på söndag anordnar hon tillsammans med andra volontärer återigen en reparera träff i Folkets hus i Bagarmossen med förhoppningen att det ska bli återkommande. Enligt Sara Bergfors, som till vardags jobbar med grafisk formgivning, handlar reparera-trenden inte om att konkurrera med småföretag som livnär sig på reparation – utan om att sprida kunskap.
– Det är inte så att någon stoppar din strumpa åt dig utan någon visar dig istället hur du gör. Tanken är att du ska gå därifrån och ha lärt dig någonting, säger Sara Bergfors som själv har intresse för textilier.
Vilka fler fördelar ser du med konceptet Repair café?
– På vårt första Repair café satt folk kvar alla timmarna vi höll öppet, för det blev så himla trevligt vid borden. Och några som inte var volontärer från början blev det, eftersom det visade sig att de själva hade saker att lära ut.
Varför är det bra att försöka laga och återanvända saker?
– Vi skapar berg av kläder som kasseras varje år och det finns ingen bra fungerande återvinning för textilier. Men det är också kreativt. Det har blivit en trend att göra lagningarna synliga, som en dekoration. Man blir stolt över att ha lagat någonting och då kan det ju lika gärna synas.