Bild: Helena Landstedt/TT, Pontus Lundahl/TT, Skärmdump SVT (montage)
Dagens ETC
I valrörelsen var det nej till ”stålskogar av vindkraftverk” från Ebba Busch, men nu ändrar hon sig. Nu menar hon att det var ett viktigt vallöfte att skynda på vindkraftsutbyggnaden.
– Det är skamlöst, säger vänsterledaren Nooshi Dadgostar.
Dagens ETC kartlägger turerna kring energiministerns inställning till vindkraften – före och efter valet.
Kraven har på senare tid hörts allt högre från näringslivshåll: Sätt fart på vindkraftsutbyggnaden. I söndagens Agenda i SVT framfördes de av vd:arna från SSAB och Northvolt. Deras tillverkning av stål utan kol respektive batterier till elbilar hör till de energislukande industriprojekt som enligt Energimyndigheten väntas bidra till mer än fördubblad energianvändning i Sverige till 2045.
I Agendas studio fanns också energiminister Ebba Busch (KD) – som nickade instämmande när direktörerna efterlyste mer vindkraft. Att korta tillståndsprocesserna och skynda på utbyggnaden var enligt Ebba Busch ett viktigt vallöfte som nu ska infrias.
– Regeringen har fått mandat av svenska folket att snabba på tillståndsprocesserna för kärnkraft och att snabba på processerna både för den landbaserade vindkraften och den havsbaserade vindkraften, sa Ebba Busch.
Hakade på Zlatan
Uttalandet har väckt förvåning. Före valet uttryckte sig nämligen Ebba Busch annorlunda om vindkraften. Då betonade KD-ledaren genomgående att det var utbyggnad av väderoberoende kraftproduktion – kärnkraft – som Sverige behövde. Och när S-MP-regeringen ville förändra det kommunala vetot så att vindkraftsprojekt inte ska stoppas i sista stund – då hakade Ebba Bush på fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovics vindkraftsmotstånd.
”Gör som Zlatan. Säg nej till de stålskogar av vindkraftverk som tvingas på svenskarna och som förstör vår natur”, twittrade KD-ledaren.
I november 2021, under KD:s riksting, släckte hon ner lokalen, tände en ficklampa likt när man läser spökhistorier och sa:
De nya tongångarna från Ebba Busch har fått en rad oppositionspolitiker att höja på ögonbrynen. Miljöpartiets språkrör Per Bolund twittrade att det var ”hyckleri” och pekade på det stora antal vindkraftsprojekt som stoppats på lokal nivå där Kristdemokraterna är med och styr.
”Kulturkrig mot vindkraft”
Vänsterparitets partiledare Nooshi Dadgostar menar att det inte går att lita på Ebba Busch när hon nu säger sig vilja skynda på vindkraftsutbyggnaden.
– Det är skamlöst eftersom hon sa något helt annat i valrörelsen där hon bedrev ett slags kulturkrig mot vindkraften, säger hon till Dagens ETC.
Nooshi Dadgostar efterlyser en lång rad konkreta besked från regeringen om de menar allvar med att få fart på vindkraften. Planerna på att förändra vetot stoppades av partierna i det nuvarande regeringsunderlaget tillsammans med Centerpartiet. Nooshi Dadgostar hoppas nu istället på skarpa förslag om ekonomisk ersättning till kommuner som ger grönt ljus för vindkraft, vilket en utredning nu tittar på. Och så vill hon att regeringen ändrar sig och går på den tidigare regeringens linje om att staten ska betala för de anslutningskablar som den havsbaserade vindkraften behöver.
– Det är väldigt centralt för att den ska kunna byggas ut snabbt och kraftfullt, säger Nooshi Dadgostar.
Hoppas på grönt ljus
Också vindkraftsbolagens branchorganisation Svensk vindenergi vill se att regeringen nu går från ord till handling. Men Lina Kinning, organisationens expert på havsbaserad vindkraft, hoppas att de nya tongångarna från energiministern är att tecken på omprövning. Hon pekar på att Tidöavtalet slår fast att elproduktionen fram till 2045 behöver gå upp till 300 terawattimmar från dagens 170.
– Kanske har man kommit till insikt nu om att det som kan komma till på kort och medellång sikt är land- och havsbaserad vindkraft, säger Lina Kinning.
Hon förväntar sig nu att regeringen skrider till verket och ger grönt ljus för stora projekt med havsbaserad vindkraft. Projekt som totalt väntas ge runt 60 terawattimmar om året ligger nu på energiministerns bord för avgörande.
Högt på Svensk vindenergis önskelista finns också att klimatnyttan ska få vägra tyngre när tillstånd ska prövas, vilket en statlig utredning föreslagit. Det är också innebörden av en uppgörelse på EU-nivå för att möta energikrisen, påpekar Lina Kinning.
– Det gäller direkt i alla medlemsstater och vi vet ännu inte hur regeringen tänker sig tillämpa den.
Den havsbaserade vindkraften är nu på mångas läppar. Men för att klara elbehovet fram till 2027 lyfte Energimyndigheten och Svenska kraftnät nyligen fram behovet av landbaserad vindkraft.
– På kort sikt är det landbaserad vindkraft som har potential att byggas ut snabbt eftersom det där finns fler projekt som är långt gångna, säger Lina Kinning.