Kommunens egen utredning om nödvändiga åtgärder för att förhindra nya översvämningar efter det skyfall som lade stora delar av Gävle under vatten i augusti förra året, pågår fortfarande. Men Jörgen Edsvik (S), kommunalråd och ordförande i sociala hållbarhetsutskottet i Gävle kommun, har ändå en ganska klar uppfattning om vilka fastigheter som drabbades värst.
– Skadorna har varit betydligt mindre i de nybyggda områdena. Vilket tyder på att den planering vi gör idag är betydligt bättre än hur det var för några decennier sedan. De stora skadorna är i de äldre villaområdena, säger han.
Vad gör ni för att möta klimatkrisen och extrema väderhändelser?
– Vi har avsatt 200 miljoner kronor till en klimatanpassningsfond. Men den har inte aktiverats ännu eftersom det inte finns en färdig plan på vad som man ska ta först. Det kommer nog vara en hel del fokus på översvämningar men jag ser också att den skulle kunna användas till andra områden där vi ser konsekvenser av klimatförändringarna. Bränder exempelvis, säger han
Jörgen Edsvik hoppas att en grovplan för klimatfondens användningsområden ska vara klar tidigast i början på 2023, vilket är en separat fond till de skadeståndspengar som ska betalas ut till berörda husägare efter översvämningarna.
Vilka är Gävles stora klimatutmaningar?
– Gävle har lite speciella väderfenomen ute i bukten. Vilket gör att vi idag kan få, innan klimatförändringarna slagit till med full effekt, kraftig nederbörd. Vilket visade sig 1998 när hela Gävle blev igensnöat och förra året när det kom 168 millimeter regn på några timmar. Vi är också ett skogslän med starka vindförhållanden där skogsbränder kan bli rätt allvarliga.
Aktuell hållbarhet rankade Gävle som Sverige femte bästa miljökommun 2022. Hur går den politiska diskussionen för att ställa om samhället till förnybar energi?
– Vindkraften är en het fråga i Gävle men samtidigt extremt polariserad. Vi har bra vindförhållanden ute i havet med goda möjligheter att bygga vindkraft för någonstans mellan 30 och 50 terrawatt. Sedan har vi några landbaserade projekt som har problem att komma fram eftersom de kommer nära bebyggelse.
På vilket sätt är vindkraften polariserad?
– SD tillsammans med KD har sagt nej till alla vindkraftsprojekt oavsett var, hur eller till vilken höjd det ska byggas. SD driver också en fråga om att det ska finns ett veto mot vindkraft. M har ridit på den opinion man tycks se och sagt att man kommer säga nej till all vindkraft utom den som byggs längre ut än fem mil till havs från kusten, men då blir det rätt ointressant för det är utanför kommunens rådighet. L är mer ambivalent och röstar ibland för och ibland mot.
Hur långt har den gröna klimatomställning kommit i Gävle?
– Vi har bland annat byggt ut fjärrvärmenätet som nu är helt fossilfritt. Och vi har byggt ihop oss med industrin där vi tar tillvara på spillvärme från en av Gävles största arbetsgivare inom industrin, Korsnäs (Pappersmassabruk). Så vi har hög grad av återvunnen värme med helt förnybara källor.
Fotnot: Torsdag 30 augusti kommer Johan Ehrenberg och Dagens ETC klimatturné Räddningen till Gävle och ABF-huset