Storbritannien måste vakna upp och inse att tiden är knapp om landet ska lyckas sänka sina utsläpp av växthusgaser till netto noll senast år 2050. Det anser brittiska socialdemokratiska Labour med partiledare Jeremy Corbyn i spetsen. Därför vill de nu tvinga parlamentet att rösta om att utlysa ett nationellt klimatnödläge.
Genom att tvinga fram en omröstning i parlamentet tvingas också ledamöterna att antingen rösta för ett klimatnödläge eller förklara varför de inte vill det.
Bakgrunden är läckta dokument som visar att regeringen endast använt en bråkdel av en 1,2 miljarder kronor stor fond som upprättades 2015 för att stödja projekt för renare luft. Trots att pengarna bara är öronmärkta fram till 2020 har endast 94 miljoner investerats i olika projekt, närmare bestämt i en visningshall för elbilar i staden Leeds, laddstationer och genom stöd till lokala initiativ för renare luft.
Starkt kritisk
Polly Billington, chef för klimatnätverket UK100, är starkt kritisk mot regeringen.
– Det här är skandalöst. Ministrar och halvoffentliga institutioner har alltså suttit på medel som skulle ha använts till att rena luften från de gifter som kommer från våra stora vägar och motorvägar samtidigt som 700 britter dör varje vecka av sjukdomar kopplade till luftföroreningar, säger hon till The Guardian.
Jeremy Corbyn har i samband med kravet på en omröstning hänvisat till de klimatprotester som sköljt över London och kallat dem ett ”massivt och nödvändigt uppvaknande” som kräver ”snabba och dramatiska aktioner, som endast gemensamma regeringsansträngningar och en grön, industriell revolution kan leverera”.
Men inte bara det. Enligt Jeremy Corbyn har det brittiska parlamentet nu chansen att rösta igenom det nationella nödläget, bli först i världen med en sådan lagstiftning och därmed trigga fram liknande handlingar från regeringar över hela världen.