– I första hand vill vi testa tekniken. Sedan är det klart att vi ser trender som gör att just närproducerad, småskalig och förnybar elektricitet är väldigt intressant i framtiden även när det gäller affärsmöjligheter, säger Staffan Sjölander som är ledare för projektet på Eon.
Det är första gången som en hel ort i Sverige testar ett liknande system för elförsörjning.
Den här artikeln kommer från Landets Fria
– Utmaningen blir att lagra energi och att styra produktionskällorna så att allt är i balans. Det ska levereras lika mycket el som kunderna behöver varje sekund, förklarar Staffan Sjölander.
Från början var avsikten att mikronätet skulle testas på en ö utanför Timrå i Medelpad. Men några fastighetsägare överklagade vindkraftsbygget och processen drog ut på tiden. Valet föll då istället på Simris. I området finns redan ett vindkraftverk och en solcellspark som kommer att nyttjas i projektet.
– Förutsättningarna för förnybar energiproduktion är jättebra i Simris. Det blåser mycket och byn har ett bra solläge med svenska mått mätt. Sedan finns ju anläggningarna där redan. De har dessutom en produktion som passar bra överens med behovet av elektricitet i Simris.
För att kunna leverera elektricitet även när det är molnigt eller vindstilla kompletteras mikronätet med ett batterilager. I sista hand finns också en reservgenerator som ska drivas av förnybart bränsle.
En del tekniska utmaningar väntar innan nätet kan tas i drift, berättar Staffan Sjölander. Främst handlar det om integrering av olika system.
– Komponenterna som används kommer från olika leverantörer. Nu ska alla system kommunicera med varandra. Det finns ingen helhetslösning från början utan det här är något som vi får pussla ihop.
Omkring 150 kunder ingår i projektet, främst privatpersoner men även några företag. I veckan hålls ett första informationsmöte i byn. Flera personer har redan hört av sig till energibolaget av eget intresse.
– Som kund kommer du inte märka någon skillnad i elleveransen men kanske genererar projektet i sig en viss uppmärksamhet.
Planen är att driftsätta mikronätet i sommar. Projektet ska utvärderas löpande under de tre år som det pågår. Genom att samla information om hur mycket batteriet och reservgeneratorn används kan systemet optimeras.
– Förhoppningsvis leder det till att styrningen blir ännu smartare i framtiden. Vi kommer även att titta på hur man med hjälp av väderprognoser kan beräkna hur mycket energi som kommer att produceras av sol och vind under en viss tid framåt. Sedan kan man jämföra det med behovet hos kunderna och på så sätt optimera driften, säger Staffan Sjölander.