– Biomassa är värdefulla råvaror och det finns inte tillräckligt av dem varken i Nederländerna eller globalt för att ersätta fossila råvaror på alla områden. Ineffektiv användning av bioråvara bör därför avvecklas de närmaste åren, på alla områden där alternativ redan finns eller är på gång, säger Jeroen Windt, talesperson på SER.
Nytt ramverk innan årets slut
Att elda biomassa för el och att använda den som biodrivmedel för bilar och andra lätta fordon hamnar i absoluta botten på listan över möjliga användningsområden. Att bränna den för värmeproduktion är inte mycket bättre, enligt SER, som därför uppmanar regeringen att så snart som möjligt strypa de miljardsubventioner som går till biovärmeverken. Ett slutdatum för subventioner till elkraftproduktionen är redan satt.
SER slår också fast att inte heller import av träpellets för värme- och elproduktion bör betraktas som hållbart.
– Regeringen har meddelat att de tar till sig våra råd, och att de ska ta närmare beslut i frågorna innan årets slut, säger Jeroen Windt.
SER:s rekommendationer bildar underlag för ett helt nytt ramverk för hållbar användning av biobaserade råvaror som den nederländska regeringen väntas presentera i december.
Uppskjuten byggstart
Utvecklingen påverkar svenska Vattenfall, som i väntan på klara besked om regeringens nya politik har skjutit på byggandet av ett planerat biokraftvärmeverk i Diemen utanför Amsterdam.
– Ett eventuellt investeringsbeslut från Vattenfalls sida tas först när alla tillstånd och politiska ramverk om biomassa är på plats.Vi tar givetvis även intryck av den allmänna debatt som förs om biomassa både lokalt och i övriga Nederländerna, säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall.
”Speglar inte verkligheten”
Bioenergi är ett hett debattämne i Nederländerna. Strax innan SER släppte sin rapport i somras sa den högerliberale klimatministern Eric Wiebes att biomassa är avgörande för att uppnå landets mål för förnybar energi och utsläppsminskningar, och underströk att den pellets som används i holländska kraftverk är rester från träindustrin.
”Sådana rester måste du bli av med det, så det är bättre att du gör något användbart med det”, sa han till public service-bolaget NOS. Miljörörelsen svarade med att beräknade utsläppsminskningar från biobränslen inte speglar verkligheten, utan bara existerar i bokföringen. Organisationen FAB (Federation against biomass power plants) har framhållit att förbränning av biobränslen leder till ökade utsläpp och ökad global upphettning, om hela livscykeln för biomassan tas med i beräkningen.
Jesse Klaver, ledare för det vänster/gröna partiet GroenLinks, är inne på samma linje och säger att SER:s rekommendationer markerar ”slutet för biomassa som energikälla”.
”Det är bra råd, och vi måste sluta använda det så snart som möjligt”, sa Klaver när rapporten släpptes, enligt Dutch News.
Kompensation till företag
Nederländerna tillhör de länder som har minst förnybar energi i sin energimix, endast 7,4 procent (2018), långt under det officiella målet på 14 procent. Större delen, drygt 60 procent utgörs av biomassa. Då ingår förbränning i både kraftverk och i hushållen.
För att nå klimatmålen och ersätta bortfallet när biokraftvärmeverken fasas ut krävs satsningar på andra energislag, enligt SER, som föreslår att regeringen stöttar utveckling av exempelvis geotermisk och hydrotermisk energi, vätgas och vind- och solkraft. Rådet anser också att regeringen ska kompensera företag som riskerar att förlora ekonomiskt på en snabb avveckling av el- och värmeproduktion från biomassa.