Att Joe Biden nu utnämner Cedric Richmond till senior rådgivare i Vita huset rör därför upp känslor. Cedric Richmond var vice ordförande för Bidens valkampanj och anses ha spelat en nyckelroll i att säkra den nye presidentens stöd bland afroamerikanska väljare. Under sina tio år som kongressrepresentant för Louisiana drev Richmond på för svartas rättigheter och polisreformer. Men han har också fått kritik för att ta emot omfattande donationer (nära tre miljoner svenska kronor, enligt det grävande journalistkollektivet Sludge) från fossil- och kemikalieindustrierna. Han har också röstat med republikanerna i många klimat- och miljöfrågor.
Förra året uppmärksammade The Guardian Richmonds bristande engagemang för att komma till rätta med luftföroreningar, trots att sju av de tio områden med störst halt luftföroreningar ligger i hans valdistrikt.
Cedric Richmond ska nu leda Vita husets utåtriktade arbete gentemot bland annat gräsrots- och intresseorganisationer. Men klimataktivisten Varshini Prakash, som är medgrundare till Sunrise-rörelsen, kallade utnämnandet för ”ett förräderi” och "förolämpning av de unga människor som möjliggjorde Bidens seger”.
— En av Bidens allra första utnämningar till den nya administration har tagit emot fler donationer från fossilindustrin under sin karriär än nästan någon annan demokrat, säger hon i ett uttalande.
En medarbetare till Joe Biden säger till The Guardian att den nye presidenten ”vet att klimatförändringarna är den utmaning som kommer att definiera vår amerikanska framtid”. Hen gick i god för att alla som ska ingå i Vita husets nya stab är djupt engagerad i kampen mot klimatförändringarna.
Uppmanade till organisering
Vänsterprofilen Alexandria Ocasio-Cortez har också försökt att gjuta olja på vågorna. I ett möte som Sunrise-rörelsen organiserade förra veckan uppmanade hon aktivisterna till fortsatt organisering.
— VI kommer att organisera och kräva att administrationen, som jag tror är anständig och snäll och hedersvärd, håller sitt löfte.
Samtidigt ställer sig allt fler demokrater och gräsrotsorganisationer bakom kongressledamoten Deb Haaland som en möjlig kandidat till Bidens inrikesminister. Haaland tillhör det puebloindianska Laguna Pueblo-folket och har sedan 2018 representerat New Mexico i kongressen, bland annat som vice ordförande i utskottet för naturresurser.
Ansvarar för miljövård
Inrikesdepartementet förvaltar allmän mark och ansvarar för miljövård, bevarandet av viktiga naturtillgångar samt frågor om USA:s ursprungsbefolkning (däremot inte säkerhets- och polisfrågor, som ligger på inrikessäkerhetsdepartementets bord).
Nästa inrikesminister kan få en viktig roll i att hantera oljeledningen Keystone XL, som korsar ursprungsbefolkningens land i flera delstater, samt oljeborrningen i naturreservat i Alaska, som president Donald Trump öppnat för under slutspurten av sin mandatperiod, och som klimatrörelser har lovat att överklaga.
”Verkliga framsteg”
Sunrise-rörelsen skriver i ett kampanjmeddelande att en ”visionär inrikesminister har enormt utrymme att slå ner på utdelningar till fossila bränsleföretag, som tillstånd att borra efter olja på offentliga marker och i offentliga vatten. Med en progressiv ledare vid rodret kan vi göra verkliga framsteg.”
Enligt uppgifter i amerikansk media är Haaland en av kandidaterna som Bidens team nu överväger för inrikesministerposten.
Biden har lovat att hans administration kommer att ha mångfald och "se ut som Amerika”. Vilka som faktiskt tar plats där blir klart först om några månader. Kabinetten behöver godkännas av senaten, men vilket parti som får majoritet där blir klart först i januari, efter omvalet i Georgien.