Ett internationellt forskarlag har nu spårat det radioaktiva molnet till en rysk källa. Enligt rapporten, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften PNAS, har dock varken människor eller djur utanför det direkta närområdet för olyckan kommit till skada.
Ryska myndigheter har konsekvent nekat ansvar för utsläppet av isotopen ruthenium-106 och förseningen i att identifiera källan har bestulit forskare på nödvändiga bevis för att kunna förhindra en framtida läcka.
”Den publicerade datan är inte tillräcklig för att fastställa utsläppets ursprung” hävdade det statsägda kärnkraftföretaget Rosatom när utsläppet uppdagades.
Istället antydde man att en satellit hade brunnit upp och utsöndrat radioaktiva ämnen i atmosfären, något som det franska institut, IRSN, som larmade om olyckan bedömde som ”mycket osannolikt”.
1300 prover
Det är nu ”bortom all tvivel” att läckan härrörde från Ryssland, konstaterar den tyska forskaren Georg Steinhauser, som var en del av det internationella forskarlag som analyserat fler än 1300 prover från Europa och andra platser i världen.
– Man kan tro att en sådan här händelse skulle spridas som en löpeld i dagens Facebook och Twitter-tider. Men gjorde den inte, säger Georg Steinhauser enligt Washington Post.
Rapporten visar att utsläppet inte kom från en reaktorolycka utan från en upparbetsanläggning för använt kärnbränsle. Platsen för olyckan fastställs till södra Ural, med största sannolikhet från atomanläggning Majak – samma plats som den första kärnolyckan skedde 1957.
Farligare än befarat
Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten gjorde först bedömningen att de radioaktiva halterna i molnet var låga. Läckta dokument från Tyskland visar dock att utsläppet var betydligt mer radioaktivt än man hade befarat – en femma på den sjugradiga Ines-skalan – vilket är i linje med Harrisburgolyckan 1979.
Trots att mängden radioaktiva partiklar som kom in över Europa var försumbara, så är Rysslands mörkning av frågan djupt problematisk menar Fredrik Hassel, ställföreträdande generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten.
– Hur stort utsläppet var på plats vet vi dock inte och vi vill inte heller spekulera i det. Vi kommer nog att få reda på det om kanske fem-sex, år, även om vi inte kommer att få några officiella förklaringar på väldigt länge, säger han till TT.