Bekämpa sommarplågan med fladdermöss: ”Kan äta upp till tusen myggor i timmen”
Bild: Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Tecken tyder på att det blir en riktig myggsommar i år. Det finns många olika sätt att freda sig från myggplågan. En del är giftiga. Ett hett och betydligt skonsammare tips, enligt biologen Isak Isaksson, är att låta fladdermöss hålla efter de små blodsugarna.
– En fladdermus kan äta upp till tusen myggor i timmen, säger Isak Isaksson.
Myggexperter har i medier under våren förutspått en riktig myggsommar 2024. Förutsättningarna för en mygginvasion har varit gynnsamma med en blöt höst, en snörik vinter och så värmebölja i maj. Om resten av sommaren inte blir torr kan prognosen sträcka sig bortom midsommar. Att myggen kan vara en riktig plåga vet alla som upplevt det. Det finns gott om kommersiella lösningar som påstås kunna hålla myggen borta, men vilka som fungerar är mera tveksamt. Vetenskapliga bevis saknas i de flesta fall. En del produkter innehåller bekämpningsmedel, så kallade biocider.
– Det finns ett antal godkända biocidprodukter mot mygg som verkar genom att det verksamma ämnet utsöndras till luften, förklarar Johan Helgesson, strategisk rådgivare vid Kemikalieinspektionen.
Problemet är att de verksamma kemikalierna, pralletrin eller pyretiner, är giftiga även för andra insekter, som honungsbin, och för vattenlevande djur.
Ett exempel är myggbortdrivaren Thermacell som är tillåten för användning i naturen i Sverige, men inte i Finland där bedömningen är att riskerna vid användning i skogen är för stora.
– När man använder en biocidprodukt är det viktigt att följa bruksanvisningen noga för att inte användningen ska leda till risker för hälsa och miljö. Thermacell får inte användas där det finns risk för exponering till vattenmiljön, just för att den aktiva ingrediensen är mycket giftig för vattenlevande organismer, kommenterar Johan Helgesson.
Johan Helgesson, strategisk rådgivare vid Kemikalieinspektionen.
Bild:
KemI
En garanterat giftfri väg för att lindra myggplågan är att sätta upp faladdermusholkar. Enligt Johan Helgesson finns det ingen säker kunskap om hur väl fladdermöss kan decimera stora myggpopulationer, men det skadar inte att prova.
Tror på holkmetoden
Isak Isaksson är biolog på Naturskyddsföreningen. Han tror starkt på fladdermusholkar.
– Det är en bra idé! En fladdermus kan äta upp till tusen myggor i timmen. Om man vill locka fladdermöss till sin trädgård eller närmiljö kan man bygga och och sätta upp fladdermusholkar. Ju fler desto bättre, säger Isak Isaksson.
Inte bara fladdermöss har myggor på den dagliga menyn.
– Man kan också sätta upp holkar för insektsätande fåglar som exempelvis svartvit flugsnappare. Även svalor äter myggor.
Isak Isaksson, biolog och sakkunnig vid Naturskyddsföreningen.
Bild:
Jens Sølvberg
En svartvit flugsnappare kan enligt uppgift äta fler än 2000 myggor på en dag. I Steinkjer i Norge satte kommunen istället för att använda bekämpningsmedel mot “insektsplågan” upp 80 fågelholkar. Det har fungerat, även om fåglarna föredrog större matigare insekter, som fjärilslarver när det fanns sådana.
En annan välkänd åtgärd för att hålla myggpopulationen nere är att om möjligt undvika stillastående vatten i närheten av bostaden, som små pölar och igenvuxna åar och vattendrag. Där lägger honan sina ägg. En del arter direkt på vattenytan, andra på marken där vattenpölar brukar bildas.
Hellre äng än gräsmatta
Enligt Isak Isaksson finns det fladdermöss i de flesta miljöer, även i stadsmiljöer.
– Men de gynnas av en naturvänlig omgivning. Att göra om gräsmattan till äng, anlägga en trädgårdsdamm (gärna med myggätande djur som salamandrar i, reds anm) och plantera nektarrika växter gynnar också fladdermöss, säger han.
Det gynnar även andra arter som gärna livnär sig på myggor, som spindlar, grodor och flicksländor.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.