Fråga: Hur ska man egentligen tänka kring mat och hållbarhet? Ofta sägs det ju att det bästa för klimatet är att äta vegetariskt eller ännu hellre veganskt utan animaliska produkter alls. Stämmer det? Jag tänker att det också borde bero på hur djuret är uppfött och vad det har fått att äta. Och utan betande djur i landskapet kommer många ängsmarker med sin artrikedom att försvinna. Jag förstår att storskalig djurindustri är dålig både för miljön och för djuren. Men vore det verkligen bra (och hållbart) att sluta med djurhållning helt och hållet?
/Anna Fröding, Västerås
Svar: Hej Anna.
Det är helt klart att mängden kött som produceras och konsumeras är en av matsystemets stora utmaningar, både i Sverige och globalt. Mindre men bättre kött är en mycket bra paroll som borde vägleda utvecklingen framåt, särskilt för oss här i Sverige som äter mycket kött i ett globalt perspektiv. Det gör att många behöver äta mindre kött och fler vegomåltider.
Men precis som du säger så beror valet av kött också på hur djuret är uppfött och vad det fått äta. Betande djur som kor och lamm på naturbetesmarker är viktiga för den lokala biologiska mångfalden i Sverige som finns i våra egna ”regnskogar”, det vill säga gamla ängsmarker och hagar.
Det finns också plats i systemet för de djur som äter restprodukter och ger gödsel som kan cirkuleras åter till jordbruket, som framför allt grisar. Kyckling har lägst klimatpåverkan av köttslagen, men dras med stora utmaningar inom djurvälfärd, och de är dessutom beroende av importerad soja i fodret. Det borde vara självklart att alla djur som hålls för livsmedelsproduktion får utöva sina naturliga beteenden, som att gå ut och beta, böka och picka.
Det är inte så lätt att ändra på ett helt livsmedelssystem. Inom ekologisk odling behövs stallgödsel för att hålla rimliga skördar, därför behövs en balans mellan djurhållning och växtodling. Man ska också komma ihåg att en lakto-ovo-vegetarisk kost också ger upphov till köttprodukter i form av de djur som ger mjölk och ägg, som också har en funktion i vår kost. Som helhet är det alltså inte så enkelt att säga att alla borde äta veganskt, men många behöver äta mer vego och vi behöver se mindre men bättre kött på marknaden.
/Anna Richert
Matexpert på Världsnaturfonden WWF