Elektronik är en av de stora klimatbovarna, men en ny trend visar att allt fler vill köpa begagnad och renoverad elektronik, vilket sparar stora koldioxidutsläpp.
I takt med en stigande inflation blir allt fler prismedvetna. Det kan gagna miljön, eftersom begagnade varor är billigare och mer klimatvänliga. En av de produkter som ger störst klimatavtryck i nyproduktion är elektronik. Enligt en uträkning av IVL Svenska Miljöinstitutet kan en rekonditionerad produkt, det vill säga en begagnad sådan som renoverats, spara 80 procent av koldioxidutsläppet jämfört med en nyproducerad – eftersom det är själva produktionen som står för den stora delen av utsläppen.
Refurbed, en online-marknadsplats för rekonditionerad elektronik, har märkt av att intresset för begagnat ökat. Företaget är österrikiskt, finns i flera andra europeiska länder och kom till Sverige i december förra året. Enligt deras försäljningsstatistik har försäljningen i Sverige ökat med 485 procent sedan lanseringen.
– Många väljer oss i första hand för att priset är lägre, men får ett hållbart val på köpet, säger Therese Almqvist, marknadschef för Refurbed i Sverige.
Eftersom företaget är så nytt i Sverige går det inte att jämföra årets försäljningssiffror med föregående år inom landet. November 2022 var dock en rekordmånad för hela företaget, berättar Therese Almqvist. Detta trots att kortköpen överlag minskade i Sverige med 10 procent i hela handeln under Black Friday, enligt siffror från Swedbank Pay.
– Det är helt klart kopplat till julhandeln och att det blivit tuffare ekonomiskt. I år bytte vi ut Black Friday mot Green Friday och istället för att sänka priserna upplyste vi kunderna om att de kan köpa sin elektronik 40 procent billigare än nyproducerat hos oss, alla dagar om året. Vi vill inte uppmuntra folk att konsumera mer än de behöver bara för att det är billigt. Det är viktigt att konsumtionsbeteendet överlag förändras och att vi skapar en medvetenhet om effekterna av konsumtion.
Enligt en färsk attitydundersökning från Sifo är dock svenskarna skeptiska till att köpa begagnad elektronik för att ge bort i julklapp. Endast åtta procent av de svarande angav att de skulle göra det. Avsaknad av säkerhet såsom garanti och rädslan för att bli lurad var de viktigaste anledningarna till att man valde bort begagnat. Med förutsättningar för att kvaliteten var garanterad steg siffran till 29 procent. Det är det som ger rekonditionerad elektronik en större marknad, menar Therese Almqvist.
– Våra produkter ingår ju i begagnat-sektorn, men utan de problem man kan råka ut för med begagnat, eftersom alla våra produkter är rekonditionerade, testade och fungerar som nya, säger Therese Almqvist.
Elektronik tillhör de varor som ger störst klimatavtryck, både under produktion och som sopor. Under förra året återvann svenskarna i snitt 13 kilo elektronik per person, enligt statistik från El-kretsen. Boende i Åmål i Västra Götaland återvann nästan tre gånger så mycket, 37,5 kilo. I Västra Götaland handlade invånarna också mer rekonditionerad elektronik. Therese Almqvist anar ett samband.
– Göteborg har flera gånger utnämnts till Sveriges hållbaraste stad. Att det finns kännedom hur man återvinner är antagligen en del av varför just de köper mer rekonditionerade produkter och återvinner mer elektronik.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.