Bästa tipsen: Klimatböckerna att lägga under granen
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Fakta, skönlitteratur eller handfasta tips. Idag finns det många läsvärda böcker som handlar om klimat, miljö och hållbarhet – och förtjänar en plats under julträdet.Här delar tre engagerade och initierade personer med sig av sina bästa gröna boktips.
Emma Sundh
En av grundarna till den ideella föreningen Klimatklubben som på olika sätt jobbar för ett hållbart samhälle och en välmående planet.
– Åh, det finns så många bra! En klar favorit är ”Skavank” (Norstedts) av Isabelle McAllister som visar hur en kan reparera, återbruka och uppskatta möbler, kläder och prylar med nagg i hörnen. Det är en underbart inspirerande bok om att ta hand om det vi har. Den förskjuter normer kring vad vi ser som åtråvärt och planterar nya tankar.
– Till föräldern är boken ”Prata med barn om klimatet” (Natur & Kultur) av Frida Berry Eklund ett måste. Det är viktigt att barns oro tas på allvar och inte förminskas eller viftas bort med ett ”det löser sig”. För det krävs kompetens – och det ger den här boken.
– Sen vill jag rekommendera boken ”Kloka hus” (Leopard förlag) av Johan Ehrenberg och Gunilla Welin. Den ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom jag själv just nu bygger ett halmbalshus, inspirerad av just denna bok. Kloka hus möblerar om hur vi ser på byggande och material, och lotsar läsaren i allt från renovering och husbygge till hur vi ska kunna ta hand om och upphöja det som redan finns.
Anders Hellberg
Grundare av nyhetssajten Bokdjuret som utifrån böckernas värld tar sig an frågor om miljö, klimat och hållbarhet.
– Böcker har en fantastisk förmåga att öppna våra sinnen för andra idéer, tankesätt, kulturer och erfarenheter, så enligt mig är boken förstås alltid årets julklapp. Men jag har valt ut tre böcker som jag tror extra mycket på just den här julen:
”Naturen vi ärvde – En miljöresa från tyst vår till het sommar” (Norstedts) av Henrik Ekman.
”Tyst vår” (Volante), (nyutgåva av boken som kom 1962), av Rachel Carson.
”Den gröna vändningen: En ny kunskapshistoria om miljöfrågornas genombrott under efterkrigstiden” (Nordic Academic Press) av David Larsson Heidenblad.
Varför just de här böckerna?
– Gäsp, kanske många tänker nu. Men då vill jag påminna om att Sverige om bara ett halvår arrangerar det stora internationella FN-mötet Stockholm+50. Då är det nämligen precis femtio år sedan FN:s allra första miljökonferens – Stockholmskonferensen 1972 – arrangerades. Min spaning är därför att de kommande månaderna lär handla rätt mycket om att blicka bakåt, och om att fundera på vad vi kan lära av historien för att komma snabbare framåt sett till dagens klimat- och miljöutmaningar.
Björn Wiman
Kulturchef på DN. Här följer hans tre tips på gröna hårda paket till jul.
Morgonstjärnan (Norstedts) av Karl Ove Knausgård.
”Morgonstjärnan” är en roman som får en att se världen och sommarsolen med nya ögon. ”När djuren började bete sig annorlunda eller plötsligt dog på konstiga sätt, var det ett tecken på att balansen i naturen hade störts, att själva ekosystemet höll på att krascha”, skriver Knausgård. Men människorna i romanen vägrar, liksom vi, att ta de existentiella eller politiska konsekvenserna av vad de ser. En djupt drabbande roman.
Undergången (Albert Bonniers förlag) av Malte Persson.
Klimatkrisen som lyrik? Ja. ”Undergången” är en storslagen och svindlande sorgesång. Inte minst den avlutande, bakåtspolade historiska sviten över kosmos blir en virtuos dementi av Georg Henrik von Wrights utsaga att det vore ”en pipa snus” om mänskligheten skulle försvinna. Ett poetiskt mästerverk för vår tid.
Våra dagars ljus (Natur & Kultur) av Judy Batalion.
Kanadensiska Judy Batalions bok handlar inte med ett ord om klimatet, utan om unga kvinnor som gjorde motstånd i nazisternas getton. Men Batalion har själv slagits av att många unga i dagens klimatrörelse möts av en liknande skepsis från vuxenvärlden. Också i dag uppmanas de unga att ”sitta still i båten” när de slår larm om en livshotande existentiell situation. Men om båten ändå ska sjunka – vad är poängen med att sitta still i den? Årets bästa bok om motstånd.