Wall Street-miljardären hotas för gröna investeringar
Blackrocks vd Larry Fink meddelade 2020 att hållbarhet skulle bli huvudspåret för bolagets
kommande investeringar.
Bild: MARKUS SCHREIBER/AP/TT
Dagens ETC
Larry Fink, vd för Wall Street-jätten Blackrock, behöver extra säkerhet efter att ha hotats för sitt arbete med gröna investeringar. Det pågår en kraftig motreaktion i USA mot företag som vill investera med hänsyn till klimatkrisen.
North Salem, en lantlig småstad en och en halv timmes körning norr om New York, ärhemort för ett flertal miljardärer – däribland Larry Fink, vd för världens största kapitalförvaltare Blackrock. Förra året dubblerade fondjätten sina utgifter för Larry Finks säkerhet i bostaden i North Salem, till motsvarande 5,6 miljoner kronor och därutöver 2,2 miljoner för livvakter, enligt en artikel i tabloiden New York Post. En fingervisning om varför hans säkerhetsutgifter ökar går att hitta i artikelns kommentarsfält: ”Den näst farligaste mannen i woke-imperiet - efter George Soros”, skriver en av den högerlutande tidningens läsare. ”Hoppas huset inte är tillräckligt säkert!”, skriver en annan.
Det började år 2020, när Larry Fink i sitt årliga brev till investerare och vd:ar i de företag Blackrock har ägarintressen i, meddelade att hållbarhet kommer att bli huvudspåret för bolagets kommande investeringar. ”Klimatkrisen är en investeringsrisk” skrev Fink och lovade att ”omforma finansvärlden i grunden” genom att göra hållbarhet till kärnan i Blackrocks investeringar.
Attackeras av Republikanerna
Blackrock började satsa på så kallade ESG-fonder, som investerar i företag som presterar bra när det gäller miljö och klimat och som tar socialt ansvar. Fonderna kan välja bort företag vars verksamhet är skadlig för miljön och samhället. Efter Blackrocks initiativ hakade många amerikanska bolag på och lanserade egna ESG-fonder.
Men ESG-fonderna har attackerats hårt av Republikanerna och lobbygrupper för olje- och gasindustrin, som hävdar att företagen blivit för politiskt korrekta eller ”woke”. Republikanska politiker i 37 delstater lade under förra året fram över 160 lagförslag mot ESG-fonder, som arbetats fram av American legislative exchange council, en libertariansk lobbygrupp finansierad av Chevron och andra fossiljättar. En tredjedel av USA:s delstater har röstat igenom olika anti-ESG-lagar.
Blackrock har investerat enorma summor i olje- och gasföretag, så det är egentligen inte ett grönt bolag.
Texas gick i frontlinjen när delstaten år 2021 klubbade en lag som innebar en bojkott av finansföretag som stoppat investeringar i oljeindustrin. Mottot var ”om ni bojkottar Texas olja bojkottar vi er”. Detta beräknas sedan dess ha kostat delstaten motsvarande sju miljarder kronor i utebliven ekonomisk aktivitet, enligt Texas handelskammare. I Florida har guvernören Ron DeSantis, som kampanjade för att bli Republikanernas presidentkandidat tidigare i år, skrivit under en lag som förbjuder delstatens fonder från investeringar i Blackrock och andra företag som erbjuder ESG. För DeSantis är attacken mot klimatvänliga fonder ett led i hans kulturkrig mot vad han anser vara politiskt korrekta företag. Han befinner sig även i en långvarig konflikt med Disney, en av Floridas största arbetsgivare, efter att företaget satte sig upp mot delstatens så kallade ”don't say gay”-lag, som förbjuder att barn under nio år undervisas om könstillhörighet och sexuell läggning.
– Anti-ESG-aktivisterna har inte varit särskilt framgångsrika när det gäller att stifta lagar, men däremot när det gäller att föra ut sitt budskap i kongressen och i medierna, säger Laura Petersson, analytiker på klimatorganisationen Union of concerned scientists.
– Budskapet är mycket likt det som brukar föras ut från olje- och gasindustrin: att olja och gas gör vår civilisation bättre och skapar jobb, och att ESG är en slags vänsterkonspiration som syftar till att krossa olje- och gasindustrin.
”En stor spelare”
Att Blackrock pekas ut som miljöextremister är motsägelsefullt. ESG-fonderna utgör bara en bråkdel av bolagets portfölj, som även rymmer oljebolagen BP, Exxon Mobil och Chevron samt den brasilianska köttproducenten JBS som ligger bakom omfattande skogsskövling i Amazonas.
– Blackrock har investerat enorma summor i olje- och gasföretag, så det är egentligen inte ett grönt bolag, säger Laura Peterson.
– Att Blackrock blivit måltavla handlar om bolagets storlek och inflytande. Larry Fink är en stor spelare som folk lyssnar på,och det har gjort att motståndarna har riktat in sig på honom.
Företag har rullat tillbaka sin externa kommunikation om miljöarbetet.
Investerare har dragit pengar från hållbara fonder i USA i rekordfart i år, delvis på grund av motreaktionerna mot ESG-fonder. Blackrock och andra företag ägnar sig nu åt vad som i USA döpts till ”green hushing” – det vill säga att de håller tyst om sitt hållbarhetsarbete. I årets brev till investerare och vd:ar undvek Larry Fink helt att nämna ESG-fonderna. När Blackrock i november investerade motsvarande 5,5 miljarder kronor i världens största projekt för koldioxidavskiljning i Texas fokuserade Fink på att prata om den ekonomiska potentialen i projektet i stället för klimatfördelarna.
– Företag har rullat tillbaka sin externa kommunikation om miljöarbetet, men studier visar att de flesta inte har lagt ner eller ändrat sina klimatplaner eller hållbarhetsmål, säger Laura Peterson, och forsätter:
– Det är svårt att säga hur stor framgång kampanjen mot ESG-fonder haft på det ekonomiska planet. Däremot har den säkerligen varit framgångsrik när det gäller att mobilisera väljare på högerkanten och att elda på kulturkriget.