– Vi har inte bara har en klimatkris i världen – vi har också en naturkris där en miljon av världens nio miljoner arter är akut hotade. Att låta mer skog stå och ta upp koldioxid är enligt miljöforskningen också ett av de mest effektiva åtgärderna för att minska vår klimatpåverkan, säger språkröret Per Bolund till Dagens ETC.
”Pinsamt”
Under tisdagens presskonferens påpekade MP-språkrören att Sverige – genom att motarbeta ett lagförslag i EU om att minska avskogningen i världen – håller på att skämma ut sig inom EU.
– Vi röstar nu tillsammans med Polen och Ungern för att försvåra EU:s miljöarbete. Det är pinsamt och försvagar Sveriges rykte som miljönation, sa Per Bolund.
Men det är inte bara EU:s avskogningsförordning som har skapat protester i skogrika nationer som Sverige. En annan omdiskuterad fråga är den pågående revideringen av EU:s förnybartdirektiv, som parlamentet ska rösta om nu på tisdag. Här hör Sverige till de länder som lyckosamt argumenterat för att förbränning av skogsråvara ska betraktas som förnybart och inkluderas i direktivet (se fakta). Inför omröstningen är det bara Vänstergruppen, där svenska Vänsterpartiet ingår, som har opponerat sig mot detta.
”Har ett val”
Nyligen skrev miljöaktivisten Greta Thunberg, tillsammans med företrädare för samiska och europeiska miljöorganisationer, en debattartikel i The Guardian där de uppmanar EU:s medlemsländer att tänka om och skyndsamt agera för att utesluta skoglig biomassa ur förnybartdirektivet eftersom det inte ”finns något förnybart med att elda skogliv biomassa”.
”EU:s folkvalda representanter har nu ett val: de kan antingen rädda EU:s så kallade ’klimatmål’ med dess juridiska kryphål, eller så kan de välja att börja rädda vårt klimat – för just nu är det inte vad EU-målen arbetar mot”, skriver de i artikeln.
För den absoluta riksdagsmajoriteten, inklusive MP, är det dock inte aktuellt med någon kursändring i frågan om den svenska linjen.
– Vi vill ju att vi ska ha ett svenskt skogsbruk, och att vi kan använda produkter från skogen som kan ersätta fossila produkter. Det handlar både om att kunna bygga i trä, men också att resterna från skogsindustrin kan användas för att producera biodrivmedel i Sverige, säger Per Bolund till Dagens ETC.
Men om förbränning av skog betraktas som förnybart och fortsätter att bli en allt större del av EU-ländernas energimix – blir inte trycket på skogen då så hårt att det motverkar den skogspolitik ni nu själva går till val på?
– Jo, vi ser absolut att det finns en möjlig konflikt här. Den måste vi minska, bland annat genom att använda den fantastiska resurs vi har i form av svenska skogsbrukare så kvalitativt som möjligt, så att träråvaran kan gå till exempelvis husbyggande istället för pappersmassa eller förbränning. Vi kan också jobba med energieffektivisering för att minska behovet av att elda biomassa och använda storskalig solvärme med säsongslager, vilket gör att vi använder solens gratisenergi istället för så mycket bioenergi i värmeverken. Sådana åtgärder skulle minska trycket på skogen, säger Per Bolund.