I sak står Justitiekanslern (JK), som företräder staten, och Auroraungdomarna långt ifrån varandra. Käranden vill att staten ska utkrävas rättsligt ansvar för att den bedriver en politik som hotar deras framtid. JK har å sin sida yrkat på ett avvisande av hela fallet, bland annat med argumentet att målet går emot det demokratiska statsskicket och maktdelningsprincipen.
För att processen ska kunna gå vidare är båda parter nu överens om att tillåtighetsfrågan ska hissas till Högsta domstolen. Nu ligger bollen hos Nacka tingsrätt, den instans som beslutade sig för att ta upp klimatstämningen tidigare i år.
– Jag tror att tingsrättens beslut kan komma någon gång i nästa vecka, säger rådmannen Olof Roos.
Oprövad mark
Frågan som parterna är överens om och som tingsrätten nu har att hantera för ett eventuellt ”hänskjutande”, som det heter, framgår i ett tilläggsyttrande som Dagens ETC tagit del av:
”Kan och ska en talan av det slag som käranden för tillåtas mot bakgrund av regleringen i 13 kap. rättegångsbalken, grundläggande värden i det svenska statsskicket samt Sveriges unions- och folkrättsliga åtagande att säkerställa ett effektivt domstolsskydd för enskilda?”
Anna Rogalska Hedlund, Auroraungdomarnas juridiska ombud, betonar att det här är oprövad mark och att det därför finns en förståelse för att JK vill få saken utredd.
– Samtidigt tycker vi inte att den här delen är den mest intressanta att pröva.
”Inte mycket tid på oss”
Käranden hoppas nu på att frågan ska hanteras snabbt och att domstolen gör bedömningen att stämningen kan tas vidare.
– Skyndsamhet är av största intresse för oss, så att vi kommer till själva sakfrågan – om Sverige gör tillräckligt. Forskningen visar gång på gång hur brådskande det är med klimatomställningen och att vi inte har så mycket tid på oss, säger Anna Rogalska Hedlund.
Vad gör ni om processen tar stopp i HD?
– Då får vi ju göra som andra har gjort i några fall: vända oss till Europadomstolen.
Just nu prövas tre olika klimatfall i Europadomstolen, där ett av de mest uppmärksammade handlar om sex unga portugiser som stämt hela 32 länder – inklusive Sverige – för brott mot Europakonventionen. Utgången i dessa fall kan få stor betydelse för Auroramålet.
– Om ett år tror jag att rättsläget kommer att vara betydligt klarare, säger Anna Rogalska Hedlund.