– Innan jag startade podden kände jag mig ensam. Jag sorterade mina sopor och cyklade till jobbet men det kändes så futtigt. Podden var ett sätt att få och sprida inspiration och kunskap, säger hon.
Idén kom till henne under en promenad då hon funderade över vad hon skulle göra resten av sitt yrkesliv. Den senaste tiden hade hon börjat oroa sig allt mer över klimatförändringarna och när hon upptäckte att rosorna i trädgården blommade långt in i november fick hon nog, och bestämde sig för att göra någonting praktiskt för att lindra sin klimatångest. Hon registrerade domänen Klimatpodden och började intervjua forskare, entreprenörer och aktivister om deras engagemang i miljöfrågorna.
– Innan jag startade podden kände jag mig ensam. Jag sorterade mina sopor och cyklade till jobbet men det kändes så futtigt. Podden var ett sätt att få och sprida inspiration och kunskap, säger hon.
Hennes förhoppning var också att podden skulle få upp klimatfrågan på den politiska agendan. I partiledardebatterna på tv hade debattörerna fullt upp med frågor som migration och sjukvård.
– Jag var frustrerad över att klimatfrågan inte fanns på den politiska agendan. Och upprörd över att den var så lågt prioriterad i medierna, men det börjar förändras nu, säger Ragnhild Larsson.
För två år sedan kom det första avsnittet där hon intervjuar Bo Norrman som är en klimatengagerad innovationsrådgivare på Chalmers. Sedan dess har hon intervjuat makthavare som Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och pratat med meteorologen Pär Holmgren som sade upp sig från SVT för att jobba med hållbarhetsfrågor på heltid. Hon har träffat sportdykaren Angela Wulff som forskar på alger som energikälla och terapeuten Eva Sanner som lämnade storstaden för att leva hållbart som hobbyodlare.
Lever som han lär
Ett möte som påverkade henne mycket är intervjun med den brittiska klimatforskaren Kevin Anderson. Han är gästprofessor i Uppsala och tar tåget dit från hemstaden Manchester.
– Han är min stora idol eftersom han är kunnig och ödmjuk men inte rädd för att säga vad han tycker. Jag blev imponerad av att han slutat att flyga, att han lever som han lär. Vi pratade bland annat om det absurda i att klimatforskarna tillhör de värsta när det kommer till att flyga mycket, säger hon.
Till de kommande gästerna i podden hör armbrytaren Heidi Andersson som tillsammans med sin partner skidåkaren Björn Ferry har bestämt sig för att bli fossilfria till år 2025. Reportaget om deras nya livsstil i Dagens Nyheter i januari satte fart på en debatt om i svenskarnas ohållbara flygvanor. Efter sitt möte med den inspirerande klimatforskaren försöker även Ragnhild Larsson att flyga så lite som möjligt. Hon har åkt tåg till London och Milano men det är inte alltid ett enkelt val.
– Inför den andra tågresan tvivlade jag eftersom det tar längre tid, kostar dubbelt så mycket och flyget kommer ändå lyfta. Då bollade jag det med vänner på Facebook och fick mycket respons och hejarop. En kompis blev inspirerad och nu har hon fått hela sin arbetsplats att ta tåget till en konferens i Italien i vår, säger hon.
Hon försöker vara en inspiration för andra snarare än att komma med pekpinnar om hur man borde leva. Ibland dyker det upp någon som berättar om sitt nya hus i Spanien och hur billigt det är att flyga dit eller hur vackert det är att blommorna numera blommar långt in i vintern, men hon drar sig för att förstöra stämningen genom att påpeka problemen med sådana uttalanden.
– Jag tror inte på att skuldbelägga människor. Därför vill jag hellre visa att det går att ta tåget till andra länder än att ge dåligt samvete till personer som flyger. Jag försöker leva klimatsmart så gott jag kan, men det går inte att leva i vårt samhälle utan att lämna ett stort klimatavtryck, säger hon.
Påven är drömgästen
Sedan hon startade podden har hon blivit mer varse om klimatförändringarnas konsekvenser men hon har också fått mindre klimatångest.
– Jag har alltid varit intresserad av hållbarhet och skrivit om alltifrån vedeldning till tygblöjor. Men med podden har mitt klimatintresse ökat och det lindrar min ångest att göra någonting praktiskt för att förändra saker. Dessutom är det en ynnest att få träffa alla människor som lägger sin fritid och arbetstid på att agera. De ger mig hopp om att vi ska lyckas ställa om, säger hon.
Några av drömgästerna till podden är påven och Patti Smith, men nästa projekt är att försöka intervjua alla partiledare inför höstens riksdagsval. Hon vill fråga vad de tänker göra åt klimatförändringarna och låta dem berätta om vad de gör själva för att minska sin påverkan.
– Isabella Lövin är den enda politikern jag intervjuat hittills för jag är så trött på deras politiska spel. Men nu när det är valår skulle jag vilja ha ett längre samtal med dem där de inte bara drar sitt partiprogram utan också kan vara personliga, säger hon.
En annan sak hon vill fråga är hur deras framtidsvisioner om ett hållbart samhälle ser ut.
– Om vi ska få kraft och energi måste vi ha någonting att röra oss emot. Nu tror människor att deras liv bara blir sämre om politikerna pratar om att skapa ett hållbart samhälle, att de aldrig mer ska få flyga till exempel. Men kanske kan vi inte längre ha den en samhällsmodell som bygger på tillväxt och då behövs det politiska visioner om hur ett annat samhälle kan se ut. Jag förstår inte hur vi kan ha en politisk debatt om hur mycket pengar man ska få över i plånboken när klimatförändringarna hotar hela vår existens.