Just nu utreder en grupp jurister i Norge om landets regering bröt mot grundlagen när den förra året gav klartecken till oljeprospektering i Barents hav, skriver den norska tidningen Bergens Tidende.
– Vi går mot en förutspådd klimatkatastrof, men vi har en regering som inte tar hänsyn till det när man öppnar för oljeutvinning i Barents hav, säger advokaten Pål W. Lorentzon, som leder gruppen som nu går igenom möjligheterna att stämma staten.
Enligt paragraf 112 i den norska grundlagen är de folkvalda rättsligt förpliktade att föra en politik som inte skadar planeten för kommande generationer. Pål W. Lorentzon, som förutom rollen som advokat även är ordförande i Norsk Klimatstiftelse, beskriver fallet som århundradets rättssak i Norge.
– Vi ska nu utreda vilka begränsningar paragraf 112 ger för politikernas beslutsfattande när det gäller exempelvis oljeutvinning, säger han till tidningen.
Investerat miljarder
En av aktörerna i området är svenska Lundin petroleum, som enligt egna uppgifter har 13 licenser för prospektering i Barents hav. Enligt tidningen Affärsvärlden har bolaget investerat miljarder i området.
I september förra året gick dotterbolaget Lundin Norway ut med att utvärderingsborrningarna som gjordes under 2014 pekade på oljefyndigheter på mellan 125 och 400 miljoner ton oljeekvivalenter bara i oljefyndigheten Alta, som ligger i södra Barents hav 160 kilometer från den norska kusten. Bolaget kommer att fortsätta att leta efter olja i området. I en bolagspresentation som gjordes den 8 januari i år meddelar man att fem prospekteringsborrningar, varav två i Alta, planeras i Norge i år.
Borrningarna i Barents hav är omstridda och har flera gånger kritiserats, inte minst av miljörörelsen.
– Barents Hav är ett uppväxtområde för torsk, och vi vet att om det sker en oljeolycka här uppe har vi inte en tillräckligt bra beredskap att hantera den. Konsekvensen av det kan bli väldigt stor, sade Silje Ask Lundberg, vice ordförande för Naturvernforbundet, den norska naturskyddsföreningen, till Ekot i Sveriges Radio i december förra året.
”Ansvarsfull operatör”
På sin hemsida lyfter Lundin petroleum fram sitt miljöarbete, som bolaget menar är ansvarsfullt: ”Alla verksamhetsområden, från fält onshore Frankrike till offshoreverksamhet på den norska kontinentalsockeln, har sina egna naturliga förutsättningar och känsligheter. Som en ansvarsfull operatör är respekt och engagemang för bevarandet av miljön av yttersta vikt för Lundin petroleum.”
När Dagens ETC söker Lundin petroleum för en kommentar om hur bolaget kan påverkas av stämningen får vi svar via mejl.
– För att kunna bedriva verksamhet i Norge måste samtliga aktörer på norsk sockel följa de lagar och regler som gäller, skriver kommunikationschefen Maria Hamilton.
Hur ser bolaget på sitt ansvar när det gäller klimatet och miljöpåverkan?
– Hänsyn till miljön och klimatet är en naturlig del av vår verksamhet. Vi arbetar aktivt med energieffektivisering och med att reducera växthusgasutsläpp. Edvard Grieg, vår nya produktionsanläggning offshore Norge, är ett bra exempel och där vi valt tekniska lösningar för att begränsa utsläppen. Norge ligger i framkant när det gäller att bedriva verksamhet med hänsyn till miljö, skriver Maria Hamilton.
Det var ett år sedan, den 20 januari 2015, som det norska olje- och energidepartementet utlyste den 23:e licensrundan i ordningen, med totalt 57 fält eller delar av fält. 34 av dem finns i de omstridda delarna i sydöstra Barents hav, 20 i andra delar av Barents hav och 3 fält i Norska havet, väster om Norge.
Enligt pressmeddelandet blir det första gången sedan 1994 som ett helt nytt område utforskas och regeringen räknar med att tilldelningen av licenserna ska ske under det första halvåret i år.