– UV-strålningen i Danmark skiljer sig inte så mycket från hur det ser ut i Malmö. Det är liknande värden i hela Skåne, vilket är tämligen högt jämfört med tidigare år, säger Weine Josefsson, UV-expert på SMHI, till Dagens ETC.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tre olika typer av UV
UV-värdena i Sverige brukar ligga ganska stabilt från år till år men årets varma vår- och försommardagar har bidragit till ett högre värde än normalt, enligt Weine Josefsson.
– Om man tittar på värdena från flera år tillbaka ser man att det inte har höjts så mycket från år till år. Vi ser ingen trend att det ökar, men däremot sticker årets värden ut jämfört med tidigare år.
Det finns flera olika typer av UV-strålning och det vanligaste är att dela in det i tre kategorier efter deras våglängd; UVA, UVB och UVC. Det är framför allt UVB-strålningen som gör att vi blir solbrända. Pigmentet melanin bildas i kroppen och gör att vår hy blir brun när den utsätts för strålning.
Jordens ozonskikt fungerar som ett skydd mot solens UV-ljus och kan skilja sig i tjocklek helt från dag till dag. En dag där ozonskiktet är tunt är det betydligt lättare att bränna sig om man inte har skyddat sig tillräckligt, uppger SMHI.
– Just den här tiden på året står solen högt upp på himlen och då har vi de högsta UV-värdena. Är det en solsommar, som i år, blir de högre och när det är mindre moln än vanligt blir ozonskiktet tunnare, säger Weine Josefsson.
Viktigt med skydd
UV-strålning i lagom mängd är nödvändig för att kroppen ska kunna producera vitamin D, som är ett livsviktigt ämne för kroppen. Men för mycket kontakt med strålning kan leda till brännskador och vid stark kontakt med ögonen kan det påverka synen. I värsta fall kan strålning också bidra till cellförändringar i kroppen, som kan utvecklas till cancer.
– Folk är olika känsliga för solen och därför är det bra att de som är väldigt känsliga ser till att skydda sig. Jag tror att de flesta har någon erfarenhet av hur det är att bränna sig, vilket inte är skönt och därför ska man tänka sig för när man är i solen. I dag är det också fler som drabbas av hudcancer.
Solskydd och kläder
För att skydda sig ska man försöka hålla sig borta från solen mitt på dagen, mellan klockan 10 och 15, då solen är som starkast.
– Men om man måste vara ute så försök att vara i skuggan, skydda dig med kläder och smörj in dig. Det gäller att smörja med stora mängder solskydd och hela tiden fylla på för att det ska hjälpa.