Hej Johan! Jag har med intresse följt det du skriver om solenergi och de allt bättre förutsättningarna för lokal elproduktion. Med anledning av detta har jag en fråga.
Jag är just nu ute och pratar en hel del om en bok som jag har skrivit som heter Norrlandsparadoxen (Dagens ETC skrev om den i slutet av mars), som handlar om i vilken mån de stora gruv- och vindkraftsprojekten i norra Sverige ger så många jobb som det utlovas.
Nästa vecka ska jag bland annat prata i en by som heter Långträsk. Den ligger mitt i den planerade jättestora vindkraftparken Markbygden. Där är besvikelsen stor över att denna mångmiljardsatsning hittills har gett en mycket mager utdelning för människorna som bor i området.
Jag kommer att prata om hur man kan bygga förnyelsebar energi så att det faktiskt ger jobb och andra positiva effekter för det omgivande samhället. Det finns massor att säga i detta ämne. Men en sak som jag skulle vilja ta upp är att byarna, som har en del inkomster i form av bygdepengen, själva kan ge sig in i energibranschen och börja bygga solel i den takt man har resurser till.
Nu är mina kunskaper på området oerhört begränsade, så det jag undrar är om du bedömer att detta är så pass realistiskt att det skulle vara värt för byborna i Långträsk, Koler, Storsund med mera att räkna på, eller om det inte ligger inom ramarna för vad som är möjligt?
Jag vet att Umeå energi är ganska nöjda med produktionen från de solceller de har monterat på en del tak i ett bostadsområde i Umeå, och jag vill minnas att jag har sett en artikel om att det gjorts ett framgångsrikt försök med solelsproduktion i Piteå.
Tacksam för alla goda råd och synpunkter i detta ämne.
Arne Müller
Svar: Hej! Piteå havsbad tillhör väl de mest soliga områdena i Sverige om jag minns rätt.
Men inne i landet är det också helt okej för solceller.
Solceller monterar man med tålmodighet. De betalar sig på tio år och sen håller de i minst 30 år till. Du har alltså gratis el i 30 år ...
Det är svårt att hitta investeringar som ger så tydlig avkastning utan stora underhåll eller tillsats av råvaror som solceller.
Det fina är att du direkt skapar jobb i bygden. Någon ska montera och koppla in. Någon ska lagerhålla, någon ska projektera.
Storleken avgör hur många jobb det blir men det kan definitivt vara lokalt folk eftersom det är rätt lätt att lära sig montera solceller.
Åk ner till Katrineholm på en endagarskurs så kan ni börja sedan.
Man behöver inte oroa sig för storleken. Du kan börja i liten skala och sedan bygga ut allt eftersom.
Man kopplar in i befintliga hus/småindustrier och får fin ekonomi genom att minska konsumtionen på plats.
På sikt blir bygden oberoende av de stora kraftbolagen när det gäller egen el.
Vindsnurror har fördelar för stora bolag då de är jättar som sätts upp av experter och som sedan servas av andra experter. Det innebär också att kraftbolagen behåller makten över energiproduktionen och folk fortsätter att vara konsumenter.
Med solel blir man istället prosument vilket ger en helt annan maktbalans i energifrågan på sikt.
Jag har med andra ord svårt att hitta argument MOT att göra det du föreslår.
Sluta ge bort bygden till kraftjättarna. Gör bygden till producent av sin egen el. Och sedan exporterar ni överskott när solen ger som mest.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.