Fråga: När jag försöker leva så klimatsmart som möjligt får jag ofta höra att det inte är på individnivå vi kan göra skillnad i klimatfrågan. Jag förstår det argumentet, men tänker också att samhällssystemet som helhet också består av individer som tillsammans – genom sina val – kan påverka utvecklingen i en mer hållbar riktning. För mig handlar det alltså inte om att skjuta över klimatansvaret från de stora klimatförstörande bolagen till individerna, utan att bidra till att skapa ”nya normer” för hur vi kan leva.
Tänker jag rätt, eller är mina små vardagsval lika betydelselösa som vissa hävdar? Min teori är att många använder argumentet ”det spelar ingen roll vad lilla du eller jag gör” som en ursäkt för att kunna leva på som vanligt med flygsemestrar, spontanshopping etcetera.
/ Sofia Larsson, Malmö
Svar: Hej Sofia,
Du lyfter upp en fråga som jag som klimatpsykolog ofta tampas med i relation till de individer jag träffar, de grupper jag arbetar med och mitt eget engagemang för en mer hållbar värld. Hur medvetna vi än är om att vi behöver nya lagar, regler, policys, innovationer och ekonomiska system för att få till verklig förändring så kan väl inte de individuella livsstilsförändringarna vara helt meningslösa? Så låt mig börja med att vara tydlig med detta: De är inte meningslösa. Men vi behöver fråga oss själva vad själva funktionen med de där många små vardagshandlingarna är. Kanske är dina vardagshandlingar ett sätt att förbereda dig inför tider då vi inte kommer kunna leva som om vi hade tio jordklot? Där kommer du ligga steget före de som inte göra dessa livsstilsförändringar nu. Kanske kan det vara så att du mår bra av att leva närmre naturen och det som är viktigt för dig? En tredje anledning till att göra individuella vardagsval är precis det du är inne på – visionen, att visa vägen till ett mer hållbart sätt att leva.
Men frågan är om det är vardagshandlingarna som kommer rädda oss i slutändan. När vi förhåller oss till klimatkrisen behöver vi ha med oss att: 1. Vi har riktigt ont om tid; 2. Eftersom vi har ont om tid behöver vi fokusera på det som har stor effekt; 3. Klimatkrisen är redan här och kommer ha ofrånkomliga effekter på våra liv. Av dessa anledningar behöver alla fråga sig själva i vilken roll och på vilket sätt de kan ha så stor påverkan som möjligt både för att minska krisen och förbereda samhället på dess konsekvenser.
Du har helt rätt i att samhället består av individer som med sina val kan påverka i en mer hållbar riktning. Men det har visat sig att människor lätt associerar miljövänliga val med det vi kallar konsumtionsbeteenden. Att det handlar om att köpa, äta eller resa annorlunda. Tyvärr verkar dessa handlingarna inte ha så snabb, om någon, effekt på de system som måste förändras. Samtidigt kan ju vi människor göra en massa andra saker! Vi kan skriva debattartiklar, skapa namninsamlingar, demonstrera och organisera. Vi människor är sociala djur och till våra superkrafter hör att samarbeta och bygga lösningar ihop – inte att ha koll på våra egna koldioxidutsläpp. Att ägna sig åt kollektiva handlingar som driver förändring är egentligen också ett individuellt livsstilsbeteende. Detta innebär att när personer säger att det inte spelar någon roll vad den enskilda individen gör så tänker de på individen som konsument. Inte som aktiv samhällsmedborgare.
Dina små vardagsval är inte meningslösa. Och adderar du kollektiva påverkansbeteenden till din hållbara livsstil så kan du visa de skeptiker du har runt dig att det vi gör på individnivå verkligen spelar roll. Tänk att allt vi gör för miljön ska vi göra tillsammans. För att vi mår bättre av det, för att det förbereder oss för kommande kriser och för att vi först då har möjlighet att nå stor effekt med våra handlingar.