”En rättvis klimatomställning måste utmana systemet, och det är vad civil olydnad gör. Extinction rebellions strategi är att använda sig av fredlig civil olydnad som attraherar en större skara. Därför kan inte XR vara gruppen som driver en ännu mer radikal civil olydnad, utan andra behöver fylla detta tomrum. Olika grupper med olika funktioner krävs för att kunna vinna majoritetens stöd.”
”Våga vara en snäll rebell”
Samuel Jarrick, operasångare, aktiv i Extinction rebellion och Flyglarm Arlanda:
”Det gäller att agera så effektivt och strategiskt som möjligt på alla nivåer i samhället, för att försöka minska glappet mellan det som är nödvändigt och det som anses politiskt möjligt. Jag är övertygad om att civil olydnad och aktivt ickevåld är viktiga verktyg bland många andra för att förändra samhället. Jag tror personligen också som Andreas Malm att en användbar metod skulle kunna vara att mycket välplanerat och fredligt utföra sabotage av fossil infrastruktur men jag ser ingen motsättning mellan det och att sjunga ’Idas sommarvisa’. Ju mer disruptiva aktioner som görs, desto fredligare behöver de vara. Våga vara en snäll rebell!”
”Mer radikala åtgärder behövs”
Kata Nylén, psykolog och grundare av Klimatpsykologerna:
”Våra hjärnor är inte bra på att göra hållbara individuella val. Därför behöver alla fokusera sitt engagemang mot sådant som har hög effekt och ändrar själva förutsättningarna för hållbara beteenden. För privatpersoner är civil olydnad den metod som historiskt visat sig vara mest effektiv för att få till stora strukturförändringar. Och med tanke på att vi har riktigt ont om tid behövs antagligen en stor grupp som agerar fredligt men även mer radikala åtgärder som stödjer den fredliga civila olydnaden.”
”Ett centralt demokrativerktyg”
Isadora Wronski, chef för svenska Greenpeace:
”Civil olydnad och fredliga aktioner är ett centralt demokrativerktyg. Utan civil olydnad hade kvinnor inte fått rösta, diskriminering hade fortfarande varit lagligt och arbetarrörelsen hade inte haft någon strejkrätt. Greenpeace civila olydnad utgår från fyra grundläggande principer: ickevåld, ingen skadegörelse, öppenhet och ansvarstagande.”
”Emot all typ av sabotage”
Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen (SNF):
”Krisen för klimatet och den biologiska mångfalden är akut, och miljörörelsen måste höja rösten. Men vi är emot all typ av sabotage, skadegörelse och våld. Vi tror på ett brett engagemang där alla känner sig välkomna, på folkrörelse, opinionsbildning och på att förändra inom vårt demokratiska system. Vi vill identifiera, exponera och kritisera det ohållbara och visa på konkreta lösningar.”
”Mer orolig över klimatkrisen”
Tove Lönneborg, ordförande för Fältbiologerna:
”Civil olydnad är nödvändig i kombination med andra åtgärder och bör inom de fredliga gränserna vara precis så radikal som situationen kräver. Jag tror vi ska oroa oss mer över klimatkrisen än metoderna som används för att bromsa den. En prick i mitt register kommer inte påverka mig lika mycket som klimatkrisen, och så känner väldigt många. Radikal civil olydnad är att ta krisen på det allvar den är.”