Men bara ett par veckor innan första föreläsningstillfället får Ann-Marie veta att hennes föreläsningspunkter blivit strukna ur programmet. Dessutom har hon blivit avbokad från en ”beredskapsdag” som hon var inbjuden till av ABF i rollen som klimatcoach.
”Motiverat att skapa lite oreda”
Bakgrunden till besluten var information det lokala förbundet fått via en artikel i Värmlands folkblad (VF) en vecka tidigare. Där intervjuades Ann-Marie om varför hon för första gången deltagit i en fredlig civil olydnadsaktion med klimatnätverket Återställ våtmarker. För att sända ett budskap om torrlagda våtmarkers negativa klimatpåverkan ockuperade hon och ett antal aktivister ur nätverket i juli en torvtäkt utanför Värnamo och började gräva igen diken. För detta greps aktivisterna av polisen, misstänkta för olaga intrång och skadegörelse.
– Jag har aldrig haft med polisen att göra tidigare. Men nu anser jag att det är så bråttom att förhindra en eskalering av klimatkrisen att det är motiverat att skapa lite oreda, säger hon till Dagens ETC.
Att deltagandet i aktionen innebar en risk att bli gripen var hon medveten om. Däremot var hon oförberedd på att det skulle resultera i ett upphört samarbete med ABF.
– Förklaringen jag fick i telefon från det lokala ABF-förbundet var att jag hade deltagit i ett brott, och att de därför inte kunde låta mig föreläsa. Vilket är anmärkningsvärt eftersom jag ännu inte blivit dömd för någonting. Utöver det var min första tanke: ”fy fasen vad fega de är”.
Inte fått någon förklaring
Hon anser att en stor del av engagemanget i klimatkampen handlar om att bryta normer och våga göra någonting som inte alla andra gör.
– Jag vet inte vad de är rädda för, eller på vilket sätt beslutet att inte låta mig föreläsa går ihop med ABF:s värdegrund. Jag har inte fått någon ordentlig förklaring till det.
Anna-Karin Ingman, ombudsman i ABF Värmland, bekräftar för Dagens ETC att föreläsningsserien blev inställd på grund av Ann-Maries klimataktivism.
– När det kom fram att hon var aktiv i Återställ våtmarker valde vi att avstå från ett samarbete. Några av dem vi samverkade med kring föreläsningarna ville också dra sig ur på grund av det.
Är problemet att hon ägnat sig åt fredlig civil olydnad?
– Det var inget hon var öppen med när planerade in föreläsningarna under våren. Även om hon inte är dömd än är det som Återställ våtmarker sysslar med olagligt. Det är inget vi står bakom och vi vill inte heller uppmuntra människor att gå över gränsen på det sättet. Man kan göra sin röst hörd på många andra sätt.
Betyder det att ABF Värmland inte heller skulle kunna genomföra arrangemang med Greta Thunberg?
– Den frågan får jag nog ta med mitt förbund – det är inget du kan få ett svar på på rak arm, säger Anna-Karin Ingman.
Likställs med terrorister
Dagens ETC har tidigare rapporterat om ett allt mer polariserat samhällsklimat där tonen gentemot klimataktivister hårdnat betydligt under senare år. Hat och hot – inte minst i sociala medier – är numera vardagsmat för klimatengagerade. SD och andra politiska företrädare har återkommande krävt att klimataktivister ska bestraffas hårdare och flera går så långt som att likställa dem med terrorister.
Ann-Marie tror att ABF Värmland har påverkats av det allt råare debattklimatet och att det har inverkat på beslutet att ställa in föreläsningarna.
– Det finns massor av exempel på hur hatet mot klimataktivister växer. Jag har en granne som, utan att ha varit medveten om att jag är involverad i klimatkampen, sa till mig att Greta Thunberg borde skjutas. Sådana och andra händelser har bidragit till att jag inte brukar vara öppen med mitt engagemang på den lilla ort där jag bor, säger hon.
Ställdes in efter hot
Som Sveriges största folkbildningsorganisation har ABF också utsatts för direkta påtryckningar från krafter som vill tysta meningsmotståndare i klimatfrågan.
I mars ställde ABF Malmö in ett event med Återställ våtmarker sedan förbundet mottagit flera hot från personer som rasade mot att nätverket skulle få hålla ett arrangemang i förbundets lokaler. Händelsen skedde kort efter att Återställ våtmarker-aktivister, i direktsändning i tv, stormade Melodifestivalens scen – något som väckte starka reaktioner.
– Vi utsattes både för verbala hot och en överbelastningsattack. Eftersom vi upplevde att vi inte kunde garantera säkerheten för personalen, som skulle arbeta med arrangemanget efter kontorstid, kände vi oss tvungna att ställa in, berättar Göran Lundström, tillförordnad ombudsman på ABF Malmö.
Till skillnad från ABF Värmland ser inte ABF Malmö att aktivistnätverkets metoder står i vägen för andra samarbeten som är i linje med förbundets folkbildningsuppdrag och regelverk. Senast i onsdags arrangerade Återställ våtmarker en föreläsning i förbundets lokaler.
Gör det för barnen
Ann-Marie Falkensjö är sedan några år pensionerad men har en bakgrund som lantbrukare, lärare och kock. Hon har tre döttrar och ett barnbarn som är tre år gammalt. Att engagera sig i klimatkampen är för henne ett sätt att göra något meningsfullt med tiden hon har fått över sedan hon slutade jobba. Hon har också varit med och startat upp Rebellmammorna Karlstad, en del av ett växande gräsrotsinitiativ som genomför stillsamma klimatmanifestationer runt om i Sverige och världen.
– Mitt barnbarn och alla andra barns framtid är det som har varit pådrivande i mitt engagemang. Jag känner att ”vad sjutton är det vi lämnar efter oss till nästkommande generationer?”
Varken ABF:s agerande, samhällsklimatet eller mötet med rättsväsendet har avskräckt henne från att fortsätta vara aktiv.
– I september är det dags för Återställ våtmarkers aktionsvecka i Stockholm – och då kommer jag att vara på plats för att demonstrera, säger hon.