– Det är tufft för oss, det handlar om överlevnad nu. Vi måste inte bara överleva sjukdomen utan också, eller kanske framförallt, dess ekonomiska effekter, säger Annie Delion som driver ett lägenhetshotell i den franska lilla skidorten Valfréjus.
Valfréjus hela existens bygger på turismen. Orten skapades runt en skidlift och bara ett tiotal personer bor här permanent.
– Samtidigt som vi gör allt för att ta ansvar under pandemin vill vi att folk ska komma hit som vanligt. Inför vintern verkar det som att folk kommer i alla fall, bokningarna trillar in. Men då är det ju det här med den globala uppvärmningen. Vi märker av den väldigt konkret här uppe. Skidsäsongen blir allt kortare, säger Annie Delion.
Allt kortare skidsäsong
Att skidsäsongen blir allt kortare är ingen nyhet. Alperna har inte tillräckligt med snö. En studie från 2017 – publicerad i den akademiska tidskriften Cryosphere – varnade för en radikalt kortare skidsäsong på grund av snöbrist de kommande åren och upp till 70 procent mindre snö i Alperna i slutet av århundradet om vi inte agerar på klimatkrisen. Skidstationer som Valfréjus är redan idag beroende av konstgjord snö. Förra året fick de stänga skidlifterna för säsongen nästan två veckor tidigare än vanligt.
Den konstgjorda snön medför höga kostnader och är, med den metod som används idag, dessutom är miljöskadlig. Produktionen av konstgjord snö kan vara lönsam på kort sikt men leder till långsiktiga problem som tömning av vattenreserver.
– Det känns som att vi levde med konstgjord andning redan innan coronakrisen. Det är möjligt att vi faktiskt kommer att få lägga ned inom några år. Vi får kanske ägna oss åt annat, säger Annie Delion.
Glaciärerna smälter snabbt
Enligt European Geosciences Union kan mer än 90 procent av glaciärisen i Alperna vara borta redan vid nästa sekelskifte. I Pyrenéerna beräknas det ske redan om 20 år.
Christian Vincent, som är glaciärforskare vid IGE i Grenoble (Institut des géosciences de l’environnement), säger att glaciärerna är den tydligaste naturliga indikator vi har för att förstå klimatförändringarna.
– Här uppe i bergen märks det först. Det är synbart för blotta ögat och det är anmärkningsvärt hur fort det går, säger han.
Jordskred hotar invånarna
Christian Vincent menar att den krisande turistnäringen är ett av de minsta problemen de smältande isarna orsakar.
– Redan på kort sikt kan sjöar bildas inne i glaciärerna, vilket i sin tur kan frigöra is som hotar platser där människor bor nedströms i dalarna. Och när de högsta glaciärerna smälter kan det även orsaka förödande jordskred. Då är det inte bara turistnäringen som skadas utan även människoliv, säger han.
Jordskred sker redan årligen i olika omfattning. Ett större sådant, orsakat av den smältande Taconnaz-glaciären på Europas högsta berg Mont Blanc, skedde till exempel i slutet av 2018. Den gången nådde inte jordmassorna husen i dalen men invånarna väcktes av ett öronbedövande dån.
”Tänker kortsiktigt”
Ett historiskt exempel på att det kan gå väldigt illa är när isen runt en vattenficka i en glaciär sprack för hundra år sedan och orsakade en enorm översvämning och dödade minst 175 personer i dalen Saint Gervais.
– Det är bara en tidsfråga innan jorden eller isen faller över oss igen. Men inte heller det är det stora problemet. Folk kan flytta ifrån dalen men inte från planeten, säger Christian Vincent.
Annie Delion berättar att hon i början av coronakrisen trodde att pandemin skulle skaka om mänskligheten så pass mycket att vi skulle förstå även vilket hot klimatkrisen i grunden är.
– Nu tänker jag nästan tvärtom. Jag kan bara se till mig själv. Vi vill inte förlora våra inkomster och ja, hela våra liv. Det blir att man tänker kortsiktigt. Just nu gäller det att fylla hotellen, att få folk att våga äta på restaurang, köpa liftkort och åka skidor och vi gör nästan vad som helst för att de ska komma ännu ett år. Vi kan nog klara oss ett par år till. Men tänk om det kommer ännu en pandemi, tänk om skidsäsongen blir ännu kortare … vad ska vi göra sen?
De franska Alperna är den största skiddestinationen i världen, i tuff konkurrens med USA beroende på år och snömängd. För Frankrike är utgör skidresenärerna en viktig del av turistnäringen, vilket ledde till att till och med den franska revisionsrätten tog hänsyn till klimatkrisen i sin årsrapport 2019. De senaste 30 åren har temperaturen i Alperna höjts med två grader. Det går att mäta på glaciärerna såväl som i den franska ekonomin.
– Det kan bli så att klimatförändringarna tvingar oss till livsstilsförändringar, att vi inte längre har något val, säger Christian Vincent.