År 2021 och COP26 har beskrivits som mänsklighetens sista chans att komma tillrätta med de klimatpåverkande utsläppen. Bakom uttalandet döljer sig en berättigad anklagelse om att världen – trots mängder av möten, löften och avtalsförhandlingar – hittills misslyckats med att ändra den katastrofala kursen mot en allt mer upphettad planet.
Frågan många ställer sig nu är vilken skillnad ännu ett internationellt klimattoppmöte kommer att göra. Blir det mer av ”blah-blah-blah”, för att använda klimataktivisten Greta Thunbergs ord, eller blir Glasgow 2021 en politisk vändpunkt som ger unga och klimatoroade nytt hopp om framtiden?
Jag ska inte sticka under stol med att min inför-känsla är av det mer pessimistiska slaget. I minnet finns bland annat Pariskonferensen (COP21) 2015, vilken utmålades som en stor framgång när det i själva verket tycks ha varit ett försåtligt fall av spel för gallerierna. För det som har hänt sedan Parisavtalet slöts är att utsläppen fortsatt att öka i en takt som tar oss mot en betydligt varmare framtid än det överenskomna målet på 1,5-2 grader.
Pandemin har visserligen orsakat ett litet jack i kurvan, men den tillfälliga nedgången gäller enbart utsläppsstatistiken – inte halten växthusgaser som fortsatt stiga till nya rekordnivåer, enligt Meteorologiska världsorganisationen WMO.
För allt fler står nu hoppet istället till det som sker utanför förhandlingsrummen; på gatorna och hos den växande folkrörelse som inte bara protesterar mot förstörelsen utan bit för bit expanderar den allmänna förståelsen för klimatkrisens omfattning.
Folkets klimatkamp ska inte underskattas. Den har bland annat medfört att världsledarnas löften, eller brist på sådana, utsätts för allt hårdare granskning. Det räcker inte längre med tomt snack när folkmassorna ropar allt högre på handling som leder till drastiska och verkliga utsläppsminskningar (i motsats till sådana som kan trixas fram med hjälp av fantasifulla beräkningar.)
För journalister gäller det därför, nu mer än någonsin, att lyfta blicken, genomskåda rökridåerna och syna ländernas löften i relation till den faktiska utvecklingen och klimatforskningen. Inte minst handlar det om att rikta strålkastarljuset mot det globala Nord som bär störst ansvar för den kris vi befinner oss.
De kommande två veckorna kommer du som följer Dagens ETC på nätet också kunna ta del av COP26.tv, där just klimaträttvisa är ett genomgående tema. Förutom att ge dagliga möteskommentarer riktar kanalen särskilt fokus mot de ohörda rösterna, de som drabbas allra värst om makthavare och medier fortsätter negligera frågorna som är helt avgörande för planetens överlevnad.