– Slutresultatet är 100 procent likt ”riktig” mjölk, men fritt från laktos, kolesterol, tillväxthormoner och antibiotika, uppgav grundaren och vd:n Aviv Wolff till The Times of Israel.
Imiterar komjölksprotein
Enligt Remilk skulle deras produktionsmetod vara upp till hundra gånger mer markeffektiv än dagens sätt att tillverka mejeriprodukter, och även kräva långt mindre vatten, tid och resurser. ”Det är inte längre hållbart att förlita sig på djur som ska producera vår mat. Konsekvenserna av djuruppfödning är förödande för vår planet”, sa Wolff vidare.
Allt fler startupbolag, både i Europa och andra delar av världen, satsar nu på att imitera det protein som finns i komjölk för att tillverka mejeriprodukter. Tekniken kallas precisionsfermentering och går ut på att manipulera mikrober, som till exempel jäst, svamp eller alger, till att producera mjölkproteiner, som kasein och vassle. Dessa mikrober matas in i en stor fermenteringstank, likt de som används vid ölbryggning, tillsammans med andra substrat.
– Det finns många bra växtbaserade ostar, men den här blir mer lik animalisk ost i konsistens och smak eftersom den innehåller samma proteiner, säger Hannah Lester, tillsynschef på företaget Gourmey som jobbar med att ta fram cellbaserade livsmedel. Hon är också vd och konsult för Amgen Regulatory Consulting, där hälften av kunderna arbetar med precisionsfermentering.
Att använda precisionsfermentering för att framställa just mjölkprodukter är nytt, säger Lester. Men sedan flera år tillbaka används tekniken inom läkemedels-och livsmedelsindustrin för att tillverka bland annat vitaminer, enzymer och aminosyror. Ett annat livsmedel som nyligen godkänts inom EU som tillverkas på det här sättet är oligosackarider, en nyckelingrediens i bröstmjölksersättning.
Säljs bara i USA
Det enda företag som hittills säljer mejeriprodukter tillverkade genom precisionsfermentering är amerikanska Perfect Day. För två år sedan fick bolaget ett godkännande från det amerikanska livsmedels- och läkemedelsverket FDA (Food and Drug Administration) att använda beta-laktoglobulin (BLG), som härrör från jäst, som en komponent i fermenteringsprocessen. I dag säljs deras mejeriprodukter i över 5 000 affärer i USA.
I Europa är det oklart när produkten kommer att finnas på marknaden. Det Berlin-baserade startupbolaget Formo siktar på att deras ost ska finnas på butikshyllor redan 2023. Men allt beror på hur lång tid det tar att få godkännande från EU att använda det nya proteinet i livsmedelsproduktion.
– I Europa är regelverket långt mer komplext än i USA. I genomsnitt tar det två år för en ansökan om nytt livsmedel att bli godkänd inom EU. Den stora utmaningen här är att kunna visa att slutprodukten inte innehåller dna från värdstammen, för då behandlas den inom GMO-spåret vilket blir betydligt snårigare och kan ta över fem år, säger Hannah Lester.
På frågan om deras ost innehåller genmodifierade organismer svarar Formo på sin hemsida att genteknik är en viktig del i tillverkningsprocessen. Men när mikroorganismerna väl har producerat tillräckligt mycket protein filtreras dessa ut. Därför finns inga genmodifierade organismer kvar i slutprodukten, hävdar de.
Bättre med hela vegetabilier
Hur nyttig är då en ost tillverkad på det här sättet?
David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande för organisationen Läkare för framtiden, säger att hälsonyttan hänger på vilka ingredienser produkten innehåller utöver mjölkproteinet.
– Det finns data som visar att för mycket animaliskt protein i sig kan vara negativt för hälsan, framför allt för njursjukdomar. Men med proteinet följer många andra ingredienser. Om ostarna innehåller samma mängd mättat fett som ost från komjölk är det lika onyttigt, men hälsonyttan beror mer på fettet än proteinet.
Han tror att utvecklingen av dessa produkter kan bromsas av en rädsla för att produkten känns oäkta och artificiell.
– Men rädslan är många gånger obefogad. Ofta är de processade vegoprodukterna likvärdiga eller bättre än det animaliska alternativet, åtminstone rött kött och charkvaror.
Allra bäst ur hälsosynpunkt, anser han, är att ersätta animalier med hela vegetabilier, som bönor och nötter.
– Men det här kan vara en språngbräda för dem som tycker det är svårt att avstå från animalier. Det handlar ju inte bara om hälsan utan ger miljövinster och glädje över att inte behöva stödja en djurindustri som föder upp djur under dåliga förhållanden.