Det är forskare vid SP Sveriges tekniska forskningsinstitut som utvecklat den nya klimatsmarta metoden att odla alger, skriver tidningen Ny Teknik. Metoden går ut på att ta tillvara spillvärme och avgaser från det intilliggande pappersbruket för att odla algerna. Från algerna kan sedan olja utvinnas för att göra biodiesel, bioplast och smörjolja.
Anläggningen Bäckhammars algbruk i Värmland invigdes i maj förra året och nu kommer de första resultaten från försöken. Forskarna har kommit fram till att en hektar algodling ger fem gånger högre energiproduktion jämfört med motsvarande odling av raps. Och vinsterna är flera, skriver Ny Teknik. Dels sker algodlingen på mark som annars varit obrukbar, odlingen ger ungefär fyra gånger så mycket energi som tillförs, och dessutom minskar algodlingen koldioxidutsläppen från bruket genom att rökgas förs ner i vattnet för att förse algerna med den koldioxid de behöver.
Unik anläggning
Niklas Strömberg på SP, som har ritat testanläggningen, säger till Ny Teknik att forskarna inte är förvånade över resultatet.
– Inte när det gäller energiåtgången eftersom vi designat systemet för att vara energisnålt. Däremot visste vi inte att produktiviteten skulle bli så hög, säger han till tidningen.
När algbruket invigdes förra året var anläggningen den första i sitt slag där alger odlas direkt vid ett pappersbruk.
– Det är väldigt spännande och jag tror det finns stora möjligheter, sade Susanne Ekendahl på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut till SVT då.
Hennes förhoppning var att inom 10–20 år skapa en produktionsanläggning för oljeproduktion i stor skala vid bruket.
Tanken att utvinna bioenergi ur alger är dock långt ifrån ny. Redan under oljekrisen på 70-talet anslog den amerikanska regeringen medel till forskning som gick ut på att utvinna energi ur alger, men projektet lades ned sedan allt pekade på att bränslet skulle bli för dyrt i jämförelse med fossila bränslen. Sedan dess har dock mycket hänt och i dag pågår en rad projekt världen över.
Klimateffekten beror dock på hur algerna används. Om de återanvänds som bränsle i samma fabriker som producerar utsläppen av rökgaser skulle det innebära ett klimatneutralt kretslopp med stora utsläppsminskningar för industrin. Om algerna däremot används som bränsle i bilar flyttas rökgasernas utsläpp i praktiken bara till bilens avgaser.