Flera hushåll i närheten av sex flygflottiljer på olika håll i Sverige har för höga PFAS-halter i sina privata brunnar. Det kunde TV4-Nyheterna berätta på onsdagen, efter att ha begärt ut resultatet från Försvarsmaktens egna provtagningar.
PFAS-halterna i brunnarna varierar, men i vissa fall ligger de över 100 gånger riktvärdet för dricksvatten vilket innebär hälsorisker för både vuxna och barn.
Redan tidigare i år uppmärksammades att fyra privata brunnar kring F16 utanför Uppsala har höga halter av PFAS – högfluorerade kemikalier som bland annat kan finnas i brandskum, vilket används frekvent vid militärövningar.
”Alarmerande”
Efter att fastighetsägare omkring F16-området nåtts av resultatet av vattentesterna valde flera att lämna in blodprover för analys, vars resultat TV4 Nyheterna nu har tagit del av.
Proverna uppvisar nivåer som är närmare 30 gånger de normala.
Mattias Öberg, toxikolog vid Karolinska institutet.
Bild:
Emanuel Hendal
Enligt Mattias Öberg, toxikolog vid Karolinska institutet, är halterna alarmerande höga och i nivå med dem man fann i Kallinge i Ronnyby kommun för tio år sedan.
Det var år 2013 som det uppdagades att dricksvattnet i den lilla orten Kallinge innehöll skyhöga halter av PFAS. Orsaken var att Försvarsmakten använt sig av brandskum på den närliggande flygbasen F17. Senare upptäcktes också kraftigt förhöjda PFAS-halter i tusentals Kallingebors blod. Föroreningsskandalen har varit föremål för en utdragen rättsprocess, som pågår än idag.
Ökad risk för cancer
Att regelbundet få i sig vatten med för höga PFAS-nivåer ökar risken för en rad hälsoproblem och sjukdomar, förklarar Mattias Öberg.
– Mycket kunskap saknas, men på flera platser ser man ökad risk för höga blodfetter, hormonrelaterade problem, påverkan på immunsystemet och en ökad risk för vissa cancerformer.
Calle Pålsson bor nära den militära flygbasen i Ärna i Uppsala där brandskum med PFAS har använts av flygflottiljen som driver basen. I februari fick han beskedet att nivån av PFAS i hans dricksvattenbrunn är 100 gånger högre än Livsmedelsverkets riktvärde.
– Det är ju inte speciellt nyttigt att dricka det där, kommenterar Calle Pålsson.
Han har sett TV4-inslaget om att människor i trakten har höga halter PFAS i blodet.
– Det är inte kul. Jag och min fru är i 70 årsåldern så vi spelar väl ingen roll. Men vi har en grabb som har bott hemma och har druckit det här vattnet sen vällingen. I 25 år, säger han.
Calle Pålsson har inte låtit testa sitt eget blod.
– Nej, men nästa gång jag pratar med min hematolog ska jag fråga om inte han kan ordna ett test för grabben.
Under tiden dricker de flaskvatten på försvaret betalar mot uppvisande av kvitto.
– Det är ett jäkla jobb. För vi kokar ju både potatis och brygger kaffe med Ramlösa.
I Calle Pålssons brunn har skyhöga PFAS-värden uppmätts.
Bild:
Privat
”Kör sitt eget race”
Pontus Larsson ser flygledartornet från sitt fönster. Efter provtagningen i november fick han beskedet att hans dricksvatten var kraftigt förorenat av PFAS, men sedan det uppdagats att prover blandats ihop, genomfördes nya analyser.
– De visade inget värde alls för PFAS. Så vi hade tur och vågar dricka vårt dricksvatten, just nu, säger Pontus Larsson
Men bara några hundra meter bort finns grannar med riktigt höga värden i sina brunnar.
– En av grannarna berättade att det känns förtvivlat. Hon har bott här hela sitt liv och såg också TV4-inslaget om höga halter i blodet.
Pontus Larsson är kritisk till hur Försvarsmakten hanterar information om PFAS, och efterlyser mer transparens och samarbetsvilja från myndighetens sida.
– Försvarsmakten är väldigt återhållsam med information. Vi vet inte hur spritt PFAS är här eller hur det kommer att sprida sig. Vi vet inte varför de bara valt att testa vattnet i ett mindre område i Uppsala än på öbriga orter. Det behövs samordning mellan myndigheterna för att utreda det här, men försvaret verkar köra sitt eget race, säger Pontus Larsson.
Flera insjuknade
Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen i Kallinge, anar vad många Uppsalabor nu går igenom. Flera i föreningens styrelse har drabbats av sjukdomar med misstänkt koppling till PFAS-föroreningarna, bland annat olika former av cancer och problem med sköldkörteln.
Herman Afzelius.
Bild:
Jenny Stjernström
– Det är helt bedrövligt, att det fortfarande pågår. De här människorna hade inte behövt bli förgiftade. Staten fick kännedom om problemet för mer än tio år sedan, men har inte agerat. Det är chockerande, säger han till Dagens ETC.
Han hoppas att drabbade i Uppsala inte ska tvingas göra samma resa genom rättssystemet som Kallingeborna.
– Staten måste gå in och ta ansvar. Annars är risken att de i Uppsala precis som vi får hålla på att bråka juridiskt i tio, tjugo år, med allt lidande det innebär. Vår resa är inte heller slut, bara första halvlek. Nu måste vi tjafsa om hur skadan ska ersättas, säger han.
”Bland de värsta platserna”
Även Mattias Öberg, som är på gång med en bok om svenska PFAS-skandaler, anser att ansvarsfrågan behöver redas ut. Han är inte förvånad över att det hittats förhöjda halter av PFAS i flera brunnar i närheten av svenska flygflottiljer.
– Försvarets brandövningsplatser tillhör de värst PFAS-förorenade platserna i landet, och innanför staketet är det höga halter i grundvattnet. PFAS bryr sig dock inte om gränser och staket.
Vad bör göras nu när så många privatpersoner fått sitt brunnsvatten förgiftat? Vem bär ansvaret?
– Att ha rent dricksvatten är grundläggande för allt liv. Idag har de flesta kommunala vatten låga PFAS-halter tack vare olika filter. Att dra in kommunalt vatten är därför ett alternativ. Det främsta ansvaret ligger hos tillverkaren och Försvarsmakten, men det finns många aktörer som inte velat agera, säger Mattias Öberg.
Dagens ETC har sökt Försvarsmakten för en kommentar.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.