Det följdes av ytterligare larm från Arlanda och Landvetter, och från flygplatserna i Växjö och Halmstad. Klimataktivistnätverket Extinction Rebellion säger att de står bakom de koordinerade aktionerna.
På Landvetter greps två personer efter att ha förhindrat ett plan från att lyfta. En av dem är Tina Kronberg Berggren.
Tillsammans med en annan aktivist gick hon ombord på ett plan som skulle gå från Landvetter till Arlanda. När planet var redo att lyfta reste de sig upp. De höll upp ett plakat där det stod "fredliga och görsnälla" och började läsa ett tal.
– Vi fick läsa upp nästan hela talet innan vakterna tog ut oss och sen tog polisen över efter ett tag, säger hon och fortsätter:
– De krav som vi hade i det här talet var att sluta subventionera flyget. Vi måste spara på skogen, biobränsle är en återvändsgränd som inte minskar koldioxidutsläppen. Och det tredje, att sluta bränna fossila bränslen och påbörja en omställning av samhället.
Misstänks för sabotage
Tina och hennes "rebellkompis" satt gripna i en timme innan de släpptes. De står misstänkta för sabotage.
Söndagens aktioner ledde till att plan försenades och två flygplatser stängdes under en period. Aktionerna var riktade mot flygplatser just för att flyg står för en så pass stor del av Sveriges koldioxidutsläpp – enligt Transportstyrelsen drygt 6 procent 2017 – och för att belysa det faktum att flygen fortsätta subventioneras, trots att klimatkrisen är ett faktum.
– Det är ju så att våra skattepengar måste gå till att ställa om samhället, inte till att förvärra klimatkatastrofen, säger Tina Kronberg Berggren.
Finns det en risk att det motverkar syftet med en sån här aktion om folk i stor utsträckning blir förbannade?
– Nej, det tror jag inte. Jag tror att det är väldigt delat. Några kommer säkert uppleva att det är väldigt radikalt och väldigt negativt. Men jag tror också att det här är en aktion som göra att många tänker till och också kan göra bättre val i framtiden, säger hon.
Hur verkningsfulla är sådana här aktioner?
– Vi använder oss av civil olydnad. Det är ju olagligt, men det är också en del av en levande demokrati. Det har ju historiskt sett använts, exempelvis i medborgarrättsrörelsen. Och utan civil olydnad så hade inte kvinnor haft rösträtt. Så vi tror verkligen på den här metoden. Det har visat sig att det ger resultat.
Det här medför ju en stor personlig risk i form av böter och straff. Hur ser du på den aspekten?
– I det stora hela så är det minsta jag kan göra. Jag vill med gott samvete kunna sitta när jag är 60 och känna att jag gjort allt jag kan för att bromsa den här klimatkatastrofen.
Rapporteringen från aktionerna har utgått till stor del från kritik mot gruppens agerande och den kriminella handling som det inneburit. Men Tina Kronberg Berggren tycker att syftet med aktionen hamnat i skymundan.
– Det här är inget som sker lättvindigt. Vi har vänt på varje sida av det här myntet och inspekterat det noga. Vi har verkligen funderat på hur det här kan tas emot. Jag stoppar ett plan, jag blir tagen av polisen, jag tar böter. Så det vi gör, det är ju på riktigt, säger hon.
Hade ni övervägt den responsen som nu har blivit?
– Ja, absolut.