Hej! För 20 år sedan talades och skrevs det mycket om besprutningen av potatis och grönsaker med växtgifter. Nu hör man aldrig talas om det och på restaurang får man ju inte något annat än potatis med skalet kvar. Har det skett en revolution inom jordbruket, så att man klarar sig utan gifter? Eller finns det några grödor som vi fortsatt bör vara noga med att skölja och skala?
/Bo Alvberger, Ängelholm
Svar:
Hej! Bekämpningsmedelsanvändningen i Sverige, och resten av världen, har inte minskat de senaste 20 åren. Enligt statistik från Kemikalieinspektionen har antalet besprutningar per hektar jordbruksmark ökat, mer specifikt ökade dessa så kallade hektardoser med drygt 80 procent mellan 2002 och 2022. En del ämnen har dock förbjudits och andra tillkommit under denna tid.
Om vi ska spana framåt så förväntas en mer precisionsbaserad användning av bekämpningsmedel, det vill säga att man med teknik avgör om en enskild gröda behöver besprutas eller inte i stället för att bespruta ett helt fält. Tekniken är dock dyr och är i sin linda, men i framtiden får vi troligtvis se mer av detta. Det finns dock en risk att om lägre doser används får skadligare medel brukas.
Potatis är fortfarande en mycket besprutad gröda, främst med svampmedel och det görs många gånger på en säsong. Olika sorters potatis har olika motståndskraft mot angrepp och kräver därför olika mycket bekämpningsmedel – till exempel har Bintje och King Edward visat sig vara mest besprutade. Jordgubbar är en annan mycket besprutad gröda. EWG (Environmental working group) är en organisation som varje år, i USA, analyserar olika grödor och publicerar en lista på de som innehåller mest bekämpningsmedel. Där återfinns bland annat äpplen, vindruvor, nektariner och paprika.
Om bekämpningsmedel går att tvätta eller skala bort beror på om medlet är systemiskt eller inte. Systemiska bekämpningsmedel går in i växten och finns alltså inuti det man äter, och går därför inte bort genom sköljning. Andra medel ligger på ytan av det man vill äta och då kan man skölja eller skala bort ämnet. En gröda kan innehålla många olika bekämpningsmedel, där vissa sitter i skalet och andra återfinns inuti. Gällande svenskodlad potatis kan jag tyvärr inte svara på hur mycket bekämpningsmedel som sitter i skalet, och om man bör skala sin potatis.
Enligt Livsmedelsverket är koncentrationerna av bekämpningsmedel i mat ”säkra” att äta. Vill man ändå undvika att få i sig bekämpningsmedel (en del medel som används är ju trots allt i en ”icke säker nivå” cancerframkallande, hormonstörande eller kan påverka fertiliteten och hjärnans utveckling) så är det bästa sättet att äta ekologiskt odlade grödor. Dessa har blivit odlade utan kemiska naturfrämmande bekämpningsmedel.
Elin Engdahl
Sakkunnig inom området miljögifter på Naturskyddsföreningen