Såväl klimataktivister, däribland Greta Thunberg, som jordbrukare med traktorer var i Strasbourg för att uppmana politikerna att godkänna respektive förkasta lagförslaget.
Motståndet har varit starkt från flera intresseorganisationer inom skogs- och jordbruket liksom fiskenäringen. Men över 100 storföretag, däribland IKEA, Nestlé och Unilever, har i ett gemensamt uttalande uppmanat EU-parlamentet att rösta för den nya lagen, och över 6000 forskare har i ett öppet brev också gett sitt stöd.
Svagare version
På onsdagen röstade EU-parlamentets kammare slutligen för att godkänna lagen, med 336 röster för och 300 emot. Men parlamentets version är svagare än kommissionens ursprungliga förslag, särskilt när det gäller restaurering av skogs- och jordbruksmark. Pär Holmgren (MP) är besviken på att kopplingen till EU:s gemensamma jordbrukspolitik som kommissionen ville se röstades bort av parlamentet.
– Det är många lantbrukare i Sverige och resten av Europa som vill jobba med naturrestaurering för att försvara den biologiska mångfalden och hjälpa pollinerare. De måste få stöd för det från den gemensamma jordbrukspolitiken, och det behöver vi få till stånd så fort som möjligt när vi omförhandlar den under nästa mandatperiod. Men den här kopplingen är nu borta från lagförslaget, och det är högst problematiskt.
Försvagningarna har gjort det möjligt för tidigare motståndare att nu stödja förslaget. En av de som svängt är Emma Wiesner (C), som i juni röstade nej till lagen i parlamentets miljöutskott, men nu röstade ja till den nya versionen.
”Vi förhandlade i korridorerna ända in i slutet - och våra förändringar för skogen och jordbruket gick igenom! Därför röstade jag och Centerpartiet idag ja till lagen om naturrestaurering!” skriver hon på Twitter.
Gynnar både miljö och klimat
EU-kommissionens vicepresident Frans Timmermans betonade nyligen att naturrestaureringslagen inte bara är viktig för att bromsa förlusten av biologisk mångfald i Europa, utan även för att unionen ska kunna nå sina klimatmål. Många klimatåtgärder bygger nämligen på så kallade naturbaserade lösningar, såsom att minska koldioxidutsläppen från utdikade våtmarker genom att återställa dem.
– Utan restaurering av natur är det nästan omöjligt att nå våra klimatmål, sa Frans Timmermans i förra veckan till nyhetssajten Euractiv.
”Kan vattnas ur ytterligare”
I juni kom EU:s medlemsländer i ministerrådet överens om en kompromiss om lagförslaget, som ger större flexibilitet till medlemsländerna. Nu väntar förhandlingar mellan parlamentet, rådet och kommissionen om den slutgiltiga lagens utformning. Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk ser en risk att förhandlingarna leder till en svagare lag än kommissionens förslag.
– Vänstern hade velat se en betydligt mer ambitiös lagstiftning på det här området, mer i linje med det avtal som tecknades i Montreal. Det har vi arbetat mycket hårt för. Nu är det möjligt att lagen kommer att vattnas ur ytterligare, men det är ändå långt bättre än att inte ha någon plan alls för att rädda vår natur och vår framtid, säger Malin Björk i ett pressmeddelande.