Åtal mot tyska klimataktivister: ”Förtrycket har nått en ny dimension”
Polis försöker stoppa en marsch av Letzte Generation. Berlin, april 2023.
Bild: Markus Schreiber/AP/TT
Dagens ETC
Fem klimataktivister från den tyska klimatorganisationen Letzte Generation har åtalats, misstänkta för att ha startat en kriminell organisation. Åtalet väcker kritik eftersom man använder samma lag som används för att bekämpa organiserad brottslighet.
Aktivisterna som står åtalade är mellan 22 och 60 år gamla, och anklagas för olika aktioner riktade mot oljeraffinaderier, en flygplats och ett museum mellan april 2022 och maj 2023. De ska bland annat ha försökt stänga av en oljepump, blockerat landningsbanor och kastat potatismos mot en oljemålning av Monet, skriver tidningen The Guardian.
– Det är en oroväckande utveckling att Tyskland nu går i bräschen för kriminaliseringen av klimataktivism. Tidigare har det varit mest i Storbritannien, Australien och USA. Men det här verkar vara ett nytt drag i Tyskland, där det även pågår en kriminalisering av Palestinaprotesterna, säger Oscar Berglund, statsvetare vid Universitetet i Bristol som har forskat på klimataktivism och civil olydnad.
Aktivisterna åtalas enligt paragraf 129 i den tyska brottsbalken - vilket väcker särskild kritik, bland annat från Amnesty International, som vänder sig emot att man använder samma lag som används för att bekämpa organiserad brottslighet.
”Med det här åtalet har det statliga förtrycket mot klimataktivister nått en ny dimension. Vi känner stark oro inför den här kriminaliseringen. Vi fördömer anklagelserna och kräver att paragraf 129 i brottsbalken inte används för att bekämpa obekväma politiska rörelser!”, säger Paula Zimmermann, vid Amnesty International Tyskland i ett uttalande.
Enligt Oscar Berglund har det stiftats nya lagar som kriminaliserar klimatprotester i Storbritannien. Men det har inte gått så långt som att man säger att grupper är olagliga, menar han.
– Att bunta ihop klimatgrupper med andra kriminella grupper är en farlig utveckling. Det är läskigt om det blir terroristdomar mot klimataktivister, säger han.
Tror du den här typen av åtal gör att klimataktivister blir avskräckta?
– Jag tror att folk kommer att fortsätta med klimataktivism men kanske i andra former. De grupper som ägnar sig åt den här typen av protester kan också bli mer isolerade.
Tendensen att kriminalisera icke-våldsamma protestgrupper är en internationell trend, som även syns i Sverige, menar han. Dagens ETC har tidigare skrivit om frågan i flera artiklar, bland annat om kritiken från FN-rapportören Michel Forst mot hur klimataktivisters mänskliga rättigheter kränks av lagstiftare, domstolar och polis i hela Europa.
– Det är ett stort demokratiskt problem som hotar rätten att protestera fredligt. Många civilsamhällesorganisationer har protesterat högljutt mot lagarna med stora kampanjer i olika länder.
Enligt Oscar Berglund kan utvecklingen kopplas till tankesmedjor som lobbar för tuffare tag mot klimataktivism. I Storbritannien har tankesmedjan Policy Exchange varit delaktiga i de lagar som kommit till, och i Sverige förs samma diskussioner vid Timbro, menar han.
Letzte Generation är mest inriktat på aktioner som går ut på att blockera trafiken och ett av deras krav är att införa hastighetsbegränsningar på Autobahn, enligt Oscar Berglund. Förra året gjorde han en undersökning om deras allmänna stöd hos befolkningen i Tyskland tillsammans med en kollega.
Enligt undersökningen var 72 procent av tyskarna negativt inställda till Letzte Generation. 33 procent tyckte att de borde få fängelse för aktioner som att blockera trafiken, medan resten tyckte det istället borde ge böter.
Varför tror du gruppen är så illa omtyckt?
– Folk har svårt att se logiken med att sitta mitt i vägen eller slänga potatismos på konstverk. Däremot finns det belägg för att deras aktioner inte påverkar hur folk ställer sig i själva sakfrågorna.