BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det här säger sig svensken Mehrdad Mahdjoubi ha löst med sin duschloop Orbital. Genom att pumpa upp och återanvända vattnet du nyss sköljt dig med ska du kunna spara upp till 90 procent energi och vatten. I praktiken räcker det alltså med fem liter vatten. Kan bli guld värt i en värld där omkring två miljarder människor lider brist på just vatten.
2. Climeon omvandlar spillvärme till elektricitet
Ungefär hälften av världens energiförbrukning går förlorad i form av spillvärme. Lägg några sekunders tankeverksamhet på det så inser du snart att det är ett enormt slöseri. Det var också den slutsatsen ingenjören Thomas Ö-ström kom fram till när han blev varse detta faktum. Men för att göra en lång historia kort: Idag har hans företag Climeon utvecklat en maskin som omvandlar lågvärdig spillvärme från bland annat industrier och fartyg till elektricitet. Enligt bolaget kan en enda maskin bespara atmosfären utsläpp på upp till 900 ton koldioxid per år.
3. Gaia ersätter plast
Världen sägs konsumera omkring tusen miljarder plastpåsar per år. Plast som sedan hamnar i naturen, i djurens tarmsystem och i våra kroppar i form av mikroplaster. Åke Roséns företag Gaia arbetar med att framställa ett biologiskt nedbrytbart alternativ till plast. Biodolomer heter det och består av mineralen dolomit samt naturlig stärkelse från till exempel potatis. Lägg till att dolomit redan används för att återkalka jordbruksmark, att det går att utvinna biobränsle ur materialet och att framställningen av påsarna kräver mindre vatten än vid motsvarande produktion av papperspåsar.
4. Lagrar energi i salt
Ju bättre vi blir på att utnyttja naturens förnybara kraftkällor, desto bättre behöver vi samtidigt bli på att lagra den energi som uvinns.
SaltX Technology har utvecklat en teknik som gör det möjligt att lagra energi, som sedan kan utvinnas i form av värme eller kyla, i salt. Upp till 50 procent av energin som behövs för uppvärmning och nedkylning ska kunna sparas.
En tredjedel av världens energianvändning går åt till just uppvärmning och nedkylning, så tekniken har en enorm potential att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser, minskad bränsleförbrukning och ökad energieffektivitet.
5. Seatwirls flytande vindkraftverk
"Offshorevindens framtid", skriver de själva. Kanske det kanske. Men visst ser det lovande ut. Göteborgsbolaget Seatwirl bygger nämligen flytande vindkraftverk. Kraftverken är enkla att bygga och installera. Enligt uppgift kräver de dessutom betydligt mindre underhåll än traditionella vindsnurror. Mer ström för pengarna, med andra ord. Till skillnad från den klassiska snurrans horisontella axel pekar Seatwirls axel uppåt, vilket betyder att turbinen genererar elektricitet oavsett från vilket håll vinden blåser.
6. Skräddarsytt ljus effektiviserar växthus
Växthus är ett smart sätt att antingen förlänga en odlingssäsong eller odla i karga klimat. Problemet för framför allt de industriella växthusen är den enorma energiåtgången från lamporna. Helio-spectra har sedan starten 2006 utvecklat intelligenta växthus genom att byta ut klassiska växthuslampor mot energisnåla led-varianter. Genom deras biofeedbacksystem kan man också mäta vilka våglängder av ljuset växterna absorberar för att därigenom "skräddarsy ljuset utifrån varje växts behov". Energibesparingen uppgår enligt dem till 50 procent.
7. Episphine – metallfria solceller
En normal kiselsolcell brukar kunna betala sig efter ungefär två år, för att därefter vara en vinstaffär i resten av cellens livslängd. Men så finns det de som aldrig blir nöjda. Som Linköpingsföretaget Episphine.
Varför? Därför att de tillverkar solceller med supertunna lager av olika polymerer tryckta på Pet-film, det vill säga helt utan metaller, och därför att återbetalningstiden för plastsolcellen, med en verkningsgrad på 10 procent, beräknas ligga på en vecka. Och enligt företaget själva erbjuder de branschens lägsta kostnad per producerad watt.
8. Alger fullproppade med nyttigheter
Algbonde, kan det vara något? Simris Alg tror det. Det de erbjuder är "alg-supergoodies", naturliga livsmedel från odlade alger, fullspäckade med nyttigheter. En av finesserna med alger är att de lever på solljus och finns i princip överallt där det finns vatten.
Jämfört med raps ger alger under svenska klimatförhållanden 22 gånger mer olja per hektar. Dessutom konkurrerar inte algodlingen med livsmedelsproduktionen från åkermark.