För att klara de globala klimatmålen som antogs i Paris för fem år sedan, det vill säga maximalt 1,5 graders uppvärmning, hade vi under hösten 2018 bara fram till årsskiftet 2020–2021 på oss att börja vända utsläppskurvan, enligt IPCC:s experter. 800 dagar. En gigantisk uppgift, men inte omöjlig.
I år har de globala utsläppen tillfälligt minskat med sju procent till följd av coronapandemin. Trots det är vi fortfarande långt ifrån att klara målet som sattes upp i Paris 2015. I själva verket går jorden nu mot över tre graders uppvärmning i slutet av århundradet, varnar FN. Det lilla fönster som för två år sedan fortfarande hölls öppet för att kunna nå Parisavtalet håller snabbt på att stängas.
Med det sagt var vi inte naiva när vi startade nedräkningen, som nu har kommit till vägs ände. Att den klimatförstörande delen av världen plötsligt skulle vakna upp och ta sig ur fossilberoendet genom att dramatiskt ställa om energisystem, företag och livsstilar under denna korta tidsperiod förstod vi var på gränsen till utopiskt.
Samtidigt befinner vi oss nu i ett läge där vi inte kan sitta på varsitt håll och vänta på att någon annan ska göra något. Dagens ETC har, liksom alla andra medier, ett stort ansvar när det gäller hanteringen av hållbarhetskrisen.
Med nedräkningen har vi signalerat att vi tar frågan på största allvar och att det är oerhört bråttom att ta oss ur det brinnande huset. Satsningen har också inneburit att Dagens ETC lagt än mer resurser på klimatbevakning. Vi har slängt ut alla fossila annonser ur tidningen, skapat en specialredaktion och vidareutbildat oss. Utvecklingsarbetet fortgår hela tiden och planerna kommer ni som läsare så klart att få ta del av allteftersom de genomförs.
Men nu är 2020 snart över och därmed nedräkningen. Så hur ska vi se tillbaka på de dryga två år som förflutit? Har det varit 800 förlorade dagar för klimatet?
Svaret är både ja och nej.
Nej, om vi ser till de mer hoppfulla initiativen och trenderna.
Ja, om vi tittar på de reda utsläppstalen, värmerekorden, den tinande permafrosten och fortsatta destruktiva utvinningen av fossila bränslen.
Några skrämmande fakta vi står med just nu är:
2011–2020 kommer att bli det varmaste decennium som uppmätts.
2015 och framåt är de sex varmaste åren som uppmätts.
2020 är på väg att bli åtminstone ett av de tre varmaste åren som uppmätts, sannolikt det varmaste.
Det här får inte vara en anledning att ge upp, utan bör i stället ses som en akut uppmaning om att vi måste fortsätta på det arbete som så sakteliga har börjat ta fart. För positiva trender går att skönja, och kanske är det dessa som kan få världen att sig igenom det minimala fönster som ännu står öppet för en framtid som går att leva någorlunda väl i.
Bara för att lista några hoppfulla saker som hänt under de gångna 800 dagarna:
1. Greta Thunbergs klimataktion, som drog igång strax innan vår nedräkning startade, har vuxit lavinartat och blivit en kraft i klimatarbetet som inte ska underskattas. Politiker vittnar om hur de numera för diskussioner av typen ”vad säger vi om Greta ringer oss?” innan de fattar beslut som kan inverka negativt på klimatet och den biologiska mångfalden.
2. Allt fler länder antar nettonollutsläppsmål (inkluderat Kina). Ja, det är för sent och i många fall otillräckligt, men det visar att länder nu förstår att vi måste slå in på nya spår – bort från fossilsamhället.
3. Förnybara energikällor fortsätter att bli allt billigare och mer konkurrenskraftiga. Även kol- och oljebolag har nu insett detta och, på rent ekonomiska grunder, börjat ställa om sin verksamhet.
4. Flygdebatten har lett till en ökad medvetenhet om den privilegierade världens orimliga och klimatdestruktiva leverne. Vi är därför många som har anslutit oss till olika initiativ om att
stanna på marken och tågresandet har ökat kraftigt. Nu ser vi hur åtgärder vidtas för att öka rälstransporten mellan länder.
5. Med hjälp av juridikens verktyg går individer och organisationer samman och stämmer företag och stater som hotar våra klimat- och miljömål – något vi sett flera exempel på de senaste åren.
6. Att starta nya fossilprojekt utan folkliga protester blir allt svårare, vilket bland annat Preem fått erfara. När bolaget i slutet av september drog tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil sågs det som en stor seger för miljörörelsen.
7. Donald Trump, och därmed hans direkt klimatskadliga politik, röstades bort i årets amerikanska presidentval och Joe Biden kommer att återansluta landet till Parisavtalet.
Det gångna året har varit mörkt på många sätt. Samtidigt ger coronapandemin oss en chans att stanna upp och reflektera över vilka delar vi vill behålla och vilka vi måste göra oss av med om målet är att återstarta samhällen i en mer hållbar riktning.
Vad är det vi ser när vi bänder upp fönstret och blickar ut på andra sidan, bortom fossilsamhället?
Och vilka steg bör vi ta för att hamna där så snart som det bara är möjligt
Parallellt med att alla samhällsaktörer måste göra vad de kan för att minska utsläppen av växthusgaser tror jag det är viktigt att vi tillåter oss att drömma en liten stund. För ur drömmarna föds aktion, och ur aktion föds förhoppningsvis en bättre värld.
800 dagar-nedräkningen är nu slut. Men Dagens ETC:s bevakning av vår tids viktigaste fråga är långt ifrån över. Tvärtom. Inget har någonsin varit mer akut att berätta om.
Tidslinje
Startskottet för 800 dagar
29 oktober 2018
I slutet av oktober 2018 inleds vår 800-dagarsatsning, bland annat med en stor granskning av Sveriges värsta klimatbovar.
Fullt fokus på klimat
30 november 2018
Inför klimatkonferensen COP 24 i Katowice, Polen, ägnar Dagens ETC den 29/11-2018 hela numret åt vår tids ödesfråga. Under mötets gång finns vi också på plats i Polen för direktrapporter och nyhetsfördjupningar.
Global klimatstrejk samlar miljontals
15 mars 2019
Dagens ETC publicerar ett extranummer om den globala klimatstrejken i Greta Thunbergs anda som äger rum på över 2 000 platser i mer än 120 länder. I numret intervjuas barn och ungdomar från världens alla hörn om sina förhoppningar och farhågor kring framtiden.
Dagens ETC stoppar fossila annonser
26 september 2019
”Det handlar om trovärdighet. Det handlar om en debatt som måste tas nu”, skrev chefredaktör Andreas Gustavsson i samband med beslutet att slänga ut alla fossila annonser ur tidningen. Sedan dess har brittiska The Guardian infört ett liknande annonsförbud.
Tipsar om hållbar semester
11 mars 2020
Svenskar hör till de nationaliteter som flyger mest i världen. Men det går att semestra och resa betydligt mer hållbart – exempelvis med hjälp av tåg. I Dagens ETC:s specialbilaga om tågsemester publiceras ett flertal inspirerande resereportage och gröna semestertips.
Specialtidning om biobränslen
1 oktober 2020
Allt fler forskare ifrågasätter idén om biobränslen som ett hållbart alternativ till fossila bränslen. Den 1 oktober 2020 publicerar vi en specialtidning om den ”gröna” energikällan, som nu debatteras allt mer högljutt inom miljörörelsen. Den finns att ladda ner gratis på vår hemsida.
Alla artiklar vi publicerat inom ramen för 800 dagar hittar du här.