Blir det grejer ändå, satsa på second hand samt behåll kvitton så att inga saker blir liggande utan att användas. Undvik gärna leksaker av plast, som innehåller skadliga ämnen. För den som ändå vill köpa plastleksaker är det viktigt att de är tillverkade inom EU och efter år 2013, då kemikaliekraven blev strängare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
2. Pynta med hjälp av naturen
Även när det kommer till julpyntet bör den miljömedvetne överväga att ”plastbanta” för att agera mer hållbart. För den som gillar att pyssla kan det vara en idé att satsa på naturmaterial för att få till eget julpynt.
Egenfixade kottar, kvistar och inte minst nejlikespetsade apelsiner är bra alternativ till julpynt av plast. Vissa av sakerna går att hitta gratis i naturen, vilket också gör det till ett ekonomiskt alternativ.
3. Se till att granen är riktigt grön
Enligt många är granen julens viktigaste tillbehör. Det miljövänligaste sättet att skaffa gran är att hugga den själv (för den som äger skog eller känner någon som gör det) eller köpa gran i kruka som kan få ett nytt liv i din eller någon annans trädgård när julen är över.
Vill man köpa en gran ska man satsa på en Krav-märkt sådan. De mest populära gransorterna är rödgranen och kungsgranen och båda finns som Krav-märkta.
Om det är svårt att få tag på en Krav-märkt gran ska man enligt Naturskyddsföreningen i första hand välja en rödgran före en kungsgran då de sistnämnda ofta är odlade med både gödsel och bekämpningsmedel. Välj dessutom gärna en gran som inte transporterats alltför långt från odlingen.
Störst miljöpåverkan, och därför det sämsta alternativet för den som vill ha en grön jul, är plastgranen. Skippa denna, om du inte redan har en stående hemma.
4. Vegetariskt julbord är bästa alternativet
Det allra miljövänligaste är att helt undvika kött på julbordet. Känns det omöjligt – försök att skära ner på antalet rätter och välj eko-produkter. De allra flesta julklassikerna finns numera att köpa i eko-version.
Kaffe, ananas och citrusfrukter är typiskt hårdbesprutade varor och därför extra viktiga att tänka på att byta ut. Pepparkakor utan palmolja går numera att få tag på i de flesta butiker.
Guider till ekologiskt kött och andra produkter finns att hitta både på Kravs och Världsnaturfondens webbplatser.
5. Se upp med fisken
Även fiskätaren bör tänka till i urvalet till julbordet. Ål är rödlistad och ska helt undvikas. Lutfisk ska helst vara gjord på MSC-märkt sej eller torsk i stället för på långa, som håller på att bli utfiskad.
Julbordsklassikerna sill och ansjovis går det däremot äta med gott samvete då de varken är hotade eller innehåller större mängder miljögifter. På Världsnaturfondens webbplats finns en fiskguide som listar hållbara och miljövänliga val.
6. Ljus utan paraffin
Levande ljus betyder mycket för julstämningen, men för en grön jul är det viktigt att kolla igenom innehållsförteckningen. Se till att välja ljus utan paraffin, som framställs ur råolja, för minst miljöpåverkan. Stearinljus, utan palmolja, är bättre. Ett bra alternativ är att välja Svanen-märkta ljus med glashållare som går att återanvända.
7. Välj rätt ljusslinga
En vanlig dekoration under hela vinterhalvåret är elektroniska ljusslingor. För att vara riktigt miljövänlig ska man se till att välja en sort som är energisnål. Naturskyddsföreningen har även här en lista över de bästa alternativen på www.toptensverige.se.
8. Sortera skräpet rätt
Julsnöret slängs i soppåsen och julpappret i behållaren för pappersförpackningar. Julgransljusen, slingor eller elljusstakar slängs som elavfall på återvinningscentralen. Frigoliten hamnar bland plasten. För hantering av värmeljus och marschaller kan det råda lite olika regler beroende på var man bor. Enklast är att kolla med kommunen vad som gäller.