Journalisten Elin Anna Labba har gått från kåtaplats till kåtaplats, mellan ålderdomshem och arkiv och samlat pusselbitar bakom Norges och Sveriges tvångsförflyttningar av samerna för hundra år sedan. Det är händelser som inte ryms i historieböckerna och de bryter mot den stolta svenska självbilden. Mellan raderna skymtar också berättelsen om ett förhållande till naturen som bygger på samspel, kunskap och kärlek istället för utnyttjande av naturresurser. Vinnare av Augustpriset 2020 i kategorin fackbok.
”Mina första insekter”
Emma Jansson
En barnbok om nyckelpigor, trollsländor och den häftiga lysmasken. Här får vi veta vilka insekter som gärna simmar i regntunnorna utanför huset, vilken fjäril som vaknar först på våren och varför humlor och bin är så viktiga för alla blommor och träd. Boken avslutas med ett uppslag kring hur vi kan stötta pollinatörer genom att plantera rätt blommor, tillverka insektshotell och vattenbarer. Ytterligare ett faktauppslag förklarar fakta och svårare begrepp. Passar barn i åldern tre till nio år, men även vuxna kan lära sig något nytt.
”Skogen på andra sidan hyggena”
Ola Engelmark
Ännu en bok för den öppensinnade. Skogsekologen, skogsägare och företagaren Ola Engelmark undrar över hållbart skogsbruk och vad det kan vara. Han blandar etiska diskussioner med idéer till nya affärsmodeller som bygger på biologisk mångfald och social hållbarhet. Högtorp gård, som Ola Engelmark driver med sin fru, har bland annat tagit fram en granskottsolja som blev en del av Nobelmiddagen. År 2019 utsåg tidningen Fokus Ola Engelmark till Årets miljösvensk 2019, för att han ser ”en skog av möjligheter, om vi bara vågar tänka nytt och inte stirra oss blinda på träden”.
”Naturlycka”
Ola Jennersten
En karismatisk expert på biologisk mångfald delar med sig av sina bästa tips på hur alla kan göra skillnad för den svenska artrikedomen — vare sig utgångspunkten är en balkong, villaträdgård eller skog. Ola Jennersten är sedan 20 år tillbaka naturvårdare på Världsnaturfonden och träffar i sin roll såväl jordbrukare och skogsägare som naturentusiaster. Han är övertygad om att mycket av det som görs fel beror på brist på kunskaper, snarare än illvilja, och vill genom boken lyfta fram alla positiva exempel han stöter på i jobbet. Boken passar den som gillar att prova nya idéer.
”Vegohajk – vegetarisk mat för stormkök och lägereld”
David Kihlberg
Vad kan du ge till den som redan äger årets julklapp, stormköket? Världens första kokbok med växtbaserad hajkmat! David Kihlberg är klimatchef på Naturskyddsföreningen på dagarna och vegohajkare på fritiden. Han lovar att allt smakar så gott i naturen att det är nästan omöjligt att misslyckas. De 65 recepten omfattar såväl snabblagade soppor som lyxigare middagar som imponerar på tältkamraterna och görs på ingredienser som är lätta att bära och håller länge.
”Att uppfinna världen”
Katrine Marçal
Den marknadsförs som flygplatslitteratur och en bok om att sätta hjul på väskor men ”Att uppfinna världen” handlar om mycket mer än produktutveckling. Med hjälp av häpnadsväckande anekdoter och en subtil humor vill journalisten synliggöra de patriarkala normer som styr våra samhällen men som vi behöver dumpa för att ha en chans att begränsa den globala upphettningen. Enligt författaren själv är boken populär bland manliga civilingenjörer som också har tröttnat på förlegade normer.
”Ålevangeliet”
Patrik Svensson
Åtminstone sedan Aristoteles har vi varit besatta med att utforska ålen – men ingen fakta verkar räcka för att rädda den från utrotning. Boken om den kryptiska fisken och lika mystiska människor kom redan 2019. Nu har den översatts till engelska och nominerats till en rad fina priser, däribland New York Times prestigefyllda lista 100 notable books of 2020. Sedan passar Ålevangeliet så bra att läsa till jul. ”Jag är inte en troende människa. Jag har inget religiöst förhållande till saker och ting omkring mig. Jag vill göra en distinktion mellan tro, övertygelse och vetande. Men när det kommer till ålen blir jag osäker,” säger Patrik Svensson. Läs och begrunda – och skippa ålen på julbordet.
”Nattavaara”
Thomas Engström och Margit Richert
Det är ont om samtida klimatromaner som inte är dystopiska. ”Nattaavaara – roman i katastrofernas tid” är en mörk skildring om hur snabbt vi kan förlora det vi tar för givet. Den första delen av en planerad triologi är uppkallad efter en av landets kallaste orter och handlar om hur delar av Norrbotten bryter sig loss från Sverige samtidigt som el, mat och samhällsgemenskap har blivit bristvaror. Själv tycker Margit Richert att boken är ”jätteljus”. ”Har vi inte alla brunnit upp år 2049 är det väl skitbra?” sa hon nyligen i en intervju med Dagens ETC.