– När Miljöpartiet frågade om jag ville vara ett av toppnamnen på deras EU-lista undrade jag om de förväntade sig att jag ska flyga. De var inte beredda på frågan eftersom ingen annan hade ställt den före mig. Men som ett miljöparti kunde de inte kräva att jag flyger, förklarar Pär Holmgren för Dagens ETC.
Som ett miljöparti kunde de inte kräva att jag flyger
Två som däremot bokat flygbiljett till mötet är EU-parlamentarikerna Heléne Fritzon (S) och Emma Wiesner (C), som båda ingår i parlamentets officiella Cop28-delegation.
– Jag har ångest över att jag flyger så mycket i mitt arbete i Europaparlamentet. Men tittar jag på vad jag har åstadkommit så är jag ganska trygg i att mitt flygande gör skillnad, motiverar Emma Wiesner sitt beslut och förtydligar:
– Jag fick till exempel in avfall i EU:s handelssystem med utsläppsrätter. Den meningen i lagtexten minskar hela Europas utsläpp med 44 miljoner ton, eller Sveriges årliga utsläpp. Internationellt samarbete är en av de viktiga punkterna för hållbarhetsarbetet och det behövs klimatröster på plats under klimattoppmötet.
Jag har ångest över att jag flyger så mycket i mitt arbete i Europaparlamentet.
Hon tycker det är ”väldigt synd” att Pär Holmgren inte åker till Dubai och ”tar sitt jobb på allvar”.
Men vilken skillnad gör det egentligen om gröna EU-politiker är på plats på klimattoppmötena?
Parlamentet vill att Cop28 enas om att fossila bränslen ska fasas ut (snarare än ned). Det kräver ett slut för fossilsubventioner och ett regelverk mot intressekonflikter i förhandlingarna, som att chefer för några av världens största fossilbolag kan leda konferenserna, vilket är fallet i Dubai. Men parlamentets krav är inget som EU:s klimatkommissionär är förbunden till i förhandlingarna, utan de handlar främst om opinionsbildning. Wopke Hoekstra är den som formellt förhandlar åt EU-länderna på ett mandat som han har fått av Romina Pourmokhtari och de andra klimatministrarna i EU.
Stort utbyte av tidigare möten
Att Pär Holmgren stannar hemma betyder heller inte att det blir en flygresa mindre till Dubai. Fyra andra gröna EU-parlamentariker ska dit, vilket Pär Holmgren tycker är bra och viktigt. Han tror att de kan göra skillnad genom sin närvaro. Vidare säger han att han hade stort utbyte av sina besök på klimattoppmötena i Madrid och Glasgow, och särskilt det senare, när han var del av parlamentets officiella delegation.
– Det gav mig möjlighet att träffa delegationer från bland annat Ryssland, USA och Brasilien. Det är naturligtvis mycket viktigt att ha dessa kontakter och att höra deras åsikter också.
Särskilt mötet med de ryska klimatdiplomaterna satte prägel.
– Jag fick en ny förståelse för hur de tänker, säger han.
Tyska Jutta Paulus är EU-parlamentariker för Bündnis90/Die Grünen och en av dem som flyger till Dubai.
– Jag har funderat länge på vilka principer jag ska ha för mitt arbete som politiker. Min personliga kompromiss är att jag flyger till politiska möten och klimatkonferenser.
Hon går in på flera hemsidor som beräknar hur mycket koldioxid hon släpper ut. Sedan donerar hon en summa till sajten compensators.org, som crowdfundar för att köpa upp europeiska utsläppsrätter och likvidera dem.
– Då är jag ganska säker på att det jag släpper ut genom att flyga inte kommer att släppas ut av till exempel ett kolkraftverk i min hemregion, säger Jutta Paulus.