Om du få besök av skadedjur som till exempel sniglar kan du tänka på att hålla gräset kortklippt runt landet och lägga ut plankor för att minska snigelangrepp. Under varma sommardagar gillar sniglarna att krypa in under plankan för att skydda sig mot solen och då blir det enklare att hitta och klippa dem.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
1. Kompostera
Det första du ska tänka på är att börja med en bra kompost. Kompostera gödseln innan du sprider ut den. För att göra din egen kompost, samla in grönt material från din trädgård som till exempel färskt gräsklipp, växtdelar och löv. Blanda torra och blöta material (mer torrt än blött) och vänd högen 3-4 gånger i veckan de två första veckorna.
Se till att materialet är fuktigt och har en luftig känsla. Om du inte har möjlighet att göra din egen kompost kan du köpa en som både innehåller svampar, bakterier och predatorer som balanserar jorden och gör den levande.
2. Flytta runt
Byt plats på odlingsgrupperna varje år. Dela in dina grönsaker i olika grupper till exempel potatis i en grupp, lök, sallad, morötter i en och på samma vis delar du upp odlings-området så att alla får sin egen del. Sedan byter du plats på grönsaksgrupperna varje år.
3. Välj friska plantor
Se till att du alltid har friska och starka plantor. Plantan ska inte ha gula blad, fyllt ut sin kruka eller stått för länge så att den har börjat vissna och se tråkig ut. Plantan är motståndskraftigare mot angrepp om den inte är skadad.
4. Håll en jämn fuktighet
Det är viktigt för att få en jämn utveckling och grobarhet på frön och plantor.
5. Rensa ogräset direkt
Ta ogräsen när de är så små som möjligt. Ogräset konkurrerar med plantan om näringen och vattnet. Och när det sker så påverkar det plantans förmåga att klara sig.
6. Stimulera mångfald
Mångfald av olika grönsaker ger en levande jord och ökar chansen till att grödorna överlever. Så odla många olika grönsaker samtidigt.
7. Vänd inte jorden
Efter skörden är det bra att spara rötter i jorden för att behålla mikroliv. Tänk på att täcka över jorden med löv, hö eller en odlingsduk. Vänd inte jorden, låt den bara luftas. Använd en så kallad bred grep, som är 65 centimeter bred. Vid sådd och plantering se till att ogräsen är borta och blanda i komposten och kratta till en slät bädd för jämnare uppkomst.