Plast, såklart, efter grekiskans plastikos, som betyder ”möjligt att forma”.
KOM TILL BOKMASSAN !
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan
Att plast kan ställa till med en hel del elände är väl känt och något du bland annat kan läsa om i artikeln här intill. Frågan är då vilka material som i framtiden skulle kunna ersätta plasten.
Forskarnas svar rymmer allt från cornflakes till läder. Och då handlar det inte om materialen i sig, utan kemin bakom. I teorin kan nämligen det mesta som är uppbyggt av polymerer användas till att framställa plastliknande material. I praktiken är det polymererna PLA och PHA forskarna sneglar mot. Den förstnämnda har de redan lyckats skapa med hjälp av bakterier. Med andra ord går det alldeles utmärkt att skapa plast som inte kräver fossila bränslen – och som är biologiskt nedbrytbar.
Här presenterar Dagens ETC några av framtidens lösningar på plastproblemet.
1. Mjölkprotein
Med hjälp av kasein, det vanligaste proteinet i mjölk, går det att skapa ett nedbrytbart material som kan användas till hårda behållare av olika slag. Tåligt och icke giftigt. Dessutom går det att göra själv hemma genom att värma fettfri mjölk och ättiksyra.
2. Återvunna kycklingar
Ännu ett protein som kan användas för att skapa plastalternativ är keratin, som finns i kycklingfjädrar. Keratinplast är både billigt, förnybart och nedbrytbart. Som pricken över i:et är det också ett utmärkt sätt att ta hand om miljoner ton fjädrar som kycklingindustrin i dag slänger i soporna.
3. Flytande trä
Blanda lignin, hampa eller lin och vax och du får något så märkligt som flytande trä. Som går att forma och använda i stället för plast. Arboform kallas det av de tyska uppfinnarna. 100 procent nedbrytbart. Kan tillverkas av restprodukter från pappersindustrin.
4. Majs
Här kommer cornflakes in i bilden. Eller snarare PLA, polymeren som återfinns i majs och kan användas till att skapa ännu ett plastliknande material. Under rätt förutsättningar bryts det ned på 47 dagar, avger inga gifter vid bränning och tillverkningen kräver upp till 50 procent mindre energi än vanlig plast.
5. Nedbrytbar plast
Genom att tillsätta metalliska föreningar, så kallade prodegradantkoncentrat (PDC), är det möjligt att göra vanlig plast (nästan, åtminstone till 95 procent) biologiskt nedbrytbar. När PDC tillsätts omvandlas plasten till fragment som i sin tur löses upp till koldioxid, vatten och biomassa.