Det framgår av årets första kvartalsrapport från Carbon Brief, som tar med temperaturer till land och till havs, koncentrationen växthusgaser i atmosfären, klimatmodellernas träffsäkerhet samt polarisarnas utbredning.
Flera toppnoteringar
Men även om den globala temperaturen av årets första kvartal att döma inte tycks landa på ett rekord, bara på medaljplats, listar rapporten en handfull andra oroväckande toppnoteringar.
En, vars orsak eller orsaker forskarna inte är eniga om, gäller koncentrationen metan i atmosfären, som accelererat på senare tid och som tycks vara den högsta någonsin.
En annan rekordnotering handlar om den antarktiska isens utbredning, som aldrig varit så liten som i januari i år.
Rapportförfattarna påpekar samtidigt att det finns tecken på att årets svaga El Niño-fenomen – till skillnad från 2016 och 2017, den moderna tidens hittills varmaste år, då temperaturen sjönk under sommar och höst – inte kommer att tvinga ned temperaturen under årets andra halva, vilket således kan göra att 2019 års medeltemperatur i slutänden nosar på en rekordnotering.
Kurvan i fas
För den som inte litar på Internationella klimatpanelen IPCC:s modeller för global uppvärmning är Carbon Briefs kvartalsrapport en påminnelse om att den faktiska temperaturhöjningen återigen är i fas med den prognostiserade efter att ha missat målet något mellan 2005 och 2014. Detta trots att temperaturkurvan stuckit uppåt åren 2015-2016 och omvänt varit lägre än väntat 2018.
Samtidigt påminner rapporten om att det inte är temperaturen i atmosfären man ska rikta fokus mot. Denna kan nämligen variera av en mängd anledningar. Bättre är enligt författarna att titta på havstemperaturen, vars utveckling är betydligt mer stabil.
Och i fallet världshaven visar data tydligt att deras temperatur aldrig – det vill säga sedan mätningar påbörjades 1940 – varit högre än i början av 2019. Och att de tre högsta mätningarna någonsin gjordes under perioden januari-mars. Dessutom uppvisar havstemperaturerna inte samma nedkylning som kunde noteras på land i mitten av 2000-talet.