– Det är extremt allvarligt. Det är ju sjunde månaden i sträck med överskott över referensperioden 1951-1980. Då förstår man hur liten marginal det faktiskt är om vi ska lyckas med tvågradersmålet och framförallt göra det man kom överens om i Paris: hålla den globala uppvärmningen så långt under tvågradersmålet som möjligt, säger Pär Holmgren, meteorolog på Länsförsäkringar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Värmerekorden indikerar att 2016 kommer att bli det varmaste året sedan slutet av 1800-talet, vilket är så långt bak det finns data. Utöver uppvärmning orsakad av människan bidrar också det atmosfäriska fenomenet El Niño som påverkar havsströmmarna att bli varmare.
– Dels är det den globala uppvärmningen men det är också extra gynnsamma förhållanden i Stilla havet. Det är en kombination av de två sakerna som spelar roll, säger Erik Kjellström, docent och klimatforskare knuten till SMHI.
Allvarliga konsekvenser
Liksom Pär Holmgren ser han allvarligt på temperaturhöjningen. Om vi inte lyckas begränsa den till två grader kan det få konsekvenser redan inom några decennier. Ekosystemen kommer att rubbas och för Sveriges del innebär det exempelvis kortare vintrar.
– Snön försvinner. Det blir kortare snösäsong och det har effekter inte minst för fjällmiljön. Sedan är det alla nederbördsrelaterade problem med översvämningar och kraftigare flöden i älvar, säger Erik Kjellström.
Om de omedelbara konsekvenserna är relativt milda för Sverige blir det desto allvarligare för länder i världens varmare områden.
– Den mest akuta är väl framförallt tillgången på mat och vatten. Stora delar av framförallt de tätbefolkade delarna av jordklotet får ganska snabbt sämre förutsättningar för skördar och tillgången på vatten. Just den biten kan vi människor i Sverige ha lite svårt att ta till oss. Det beror på att de nordiska länderna, liksom delar av USA, Kanada och Ryssland delvis kan se uppvärmningen som något positivt, säger Pär Holmgren.
Följden kan bli stora folkvandringar eftersom allt fler människor måste söka sig till de norra delarna av jordklotet för att överhuvudtaget överleva.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Trots de dystra utsikterna för jorden ser Pär Holmgren också ljusglimtar. Han nämner förnybar energis frammarsch, den snabba tekniska utvecklingen inom elfordonssektorn och yngre generationers medvetenhet om klimatförändringarna. Ändå tror han att det måste till skarpare åtgärder än de som förhandlades fram i Parisavtalet förra året.
– Det som saknades är att vi verkligen skulle behöva ett sista datum för användning av fossil energi. All olja, kol och naturgas måste fasas bort. Lyckas vi inte med det åtminstone inom några årtionden så kommer vi heller inte att lyckas med tvågradersmålet, säger Pär Holmgren.