Det mindre uppenbara men lika giltiga svaret är att engångsgrillarnas ojämnt spridda värme oftast inte duger till annat än korv, tunna grillspett och möjligen till att värma händerna.
Grillkol före gasol
Det är svårt att komma runt att det frigörs koldioxid vid eldning med grillkol, men jämfört med gasol ger det vid förbränning åtminstone upphov till mindre utsläpp av växthusgaser. Med det sagt bör du välja ett grillkol som är märkt med Bra Miljöval eller FSC, Forest Stewardship Council. Det sistnämnda ger inte en hundraprocentig försäkran om att produkten är hållbart tillverkad eller att det inte kommer från illegalt avverkade skogar, men det är bättre än inget. Om du lägger på SIS-märkning som krav får du också ett grillkol från trä som inte är kemiskt behandlat.
Tändvätska, nej tack!
Den tillverkas av fossila produkter, en del av den hinner avdunsta och bilda marknära ozon innan du tänt på och det som till slut förbränns bildar i stället koldioxid. Dessutom är den giftig att förtära, den är farlig att ha nära barn och flaskan kan explodera i handen om du är oförsiktig. Behöver du fler argument för att lämna kvar tändvätskan på butikshyllan? Kanske inte, men förmodligen alternativ – som exempelvis tändkuber av träspån och vegetabilisk olja, etanolbaserad tändgelé och stearinbaserat tändpapper. Och när du tuttar på tuttar du naturligtvis på elektriskt, med elektrisk tändare, tändrör eller skorstenständare.
Växla upp ett snäpp
Visst går det att minska klimatavtrycket även när du grillar old school, men vill du plocka ytterligare en guldstjärna så ska du fundera på en elgrill. Fördelarna är många. Det är för det första betydligt smidigare att plugga in grillen i väggen än att joxa med kol och briketter. Du slipper oset. Du kan grilla inomhus eller på balkongen. Brandrisken är i princip minimal. Och matar du den med grön el är guldstjärnan definitivt din. Minuset är förstås att du är tvungen att vara nära en strömkälla.
Dra på högsta växel
Okej, du skippade grillkolen för eluttaget, men du är ändå inte nöjd. Även grön el orsakar ju via konstruktionen av anläggningarna i slutänden utsläpp och miljöskada (om än lindrigare sådan än fossil el). Det är därför nu du drämmer till med femmans klimatväxel och skaffar dig en solgrill.
Gemensamt för alla solgrillar är att de via en större area samlar in och koncentrerar solljus till en mindre sådan, där alltså maten tillagas. De behöver visserligen lite längre tid för uppvärmning än vad en konventionell grill kräver, men å andra sidan finns modeller som håller kvar värmen i en massa timmar och därför gör det möjligt att vänta med grillandet till långt in på sommarnatten. Guldstjärnorna kommer att regna över dig!
Snåla – för miljöns skull
Ingen av oss kommer runt ett av de stora problemen här i världen. Att vi konsumerar på tok för mycket. Låt inte grillkolet brinna klart när du själv grillat färdigt. Sätt hellre ett lock på grillen och kväv elden så kan du återanvända det grillkol som inte brunnit ned helt. När det svalnat kan du lägga grillkolet i en plastpåse där du kan skaka ned askan i botten inför att du ska använda kolet igen.
Hellre papper än folie
Aluminiumfolie består av metall, den kan läcka in i din mat i ohälsosamt höga halter (särskilt om det som lindas in i folie är kryddig mat eller mat med hög syra), det gör ont ända ned i tandroten när man biter i den och den används vid tillverkning av foliehattar. Det borde duga gott som argument för att istället välja bakplåt- eller smörpapper (som du lägger i blöt i förväg så att det inte brinner upp).
Olja utan palm
När det gäller grillolja finns egentligen bara en enda sak att hålla reda på. Att den inte innehåller palmolja, eller rättare sagt, att den åtminstone innehåller rätt slags palmolja, det vill säga sådan som är certifierad enligt RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil).
Å andra sidan kan du också göra din egen grillolja. Busenkelt och som vanligt godare än köpt (beroende på hur mycket tid du orkar lägga ned). Allt du behöver finns en sökmotorhantering bort.
Glöm inte efterarbetet
Det är ett tråkigt jobb, men någon måste göra det. Det vill säga städa, och sortera, och se till att rätt sak hamnar på rätt ställe. Kol ska ned i ”brännbart” eller möjligen i grovsoporna, det beror lite på kommunen. Engångsartiklar sorteras naturligtvis utifrån material. Har du mot bättre vetande använt engångsgrill är det till återvinningsstationen den ska. Och glöm inte att smida medan järnet är varmt, eller rättare sagt, rengöra gallret innan det har svalnat. Då går det lättare att få det rent.
Grönt är mer än bara skönt
Det inser väl varenda människa att det är betydligt vänligare mot både miljö och klimat att grilla en tomat som du drivit upp på din egen balkong eller vid ditt köksfönster än att lägga på en slaktad muskel från en argentinsk kossa på grillen, en som dessutom matats fet med hjälp av djurfoder som vid odling orsakat utsläpp av stora mängder lustgas, för att inte tala om metanutsläppen från själva djurhållningen.
Skräckpropaganda åsido bör du förstås helst se till att det du grillar är ekologiskt, närproducerat och att du åtminstone väljer mer av det gröna och mindre av det animaliska.