– Jag tänker inte sätta etiketter på länder. Det har jag sagt tidigare, och det tänker jag hålla i. Däremot diskuterar vi hela tiden mänskliga rättigheter och det som vi anser vara utmaningar för de frågorna, säger Stefan Löfven till tidningen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är inte första gången som regeringen Löfven svävar på målet kring diktaturstater, och även tidigare regeringar har haft svårt med ordvalen. Dagens ETC listar klavertrampen.
1. Karin Enström (M): "Vi gör inte listor"
Våren 2012 avslöjade Ekot att Sverige hade långtgående planer på att bygga en avancerad vapenfabrik i Saudiarabien. Dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors (M) fick hård kritik, och avgick kort därefter. Hans efterträdare Karin Enström hade dock, i likhet med Stefan Löfven, svårt att svara på frågan om Saudiarabien är en diktatur.
– Vi gör ju inte listor, och i det här fallet när det handlar om hur man ska bedöma ett land utifrån om man ska exportera krigsmateriel eller inte, så görs ju det på grundval av ett antal bedömningskriterier, sade hon till SR.
Sedan backade hon från uttalandet:
”Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur.”
2. Carl Bildt: Saudiarabien ett "familjeföretag"
I samband med härvan kring Saudiavtalet passade även dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) på att uttala sig. Till tidningen Dagens industri sade han att Saudiarabien var som ett "familjeföretag", och personligen hade han inga betänkligheter kring att exportera vapen dit.
– Det är inte så att världen saknar pansarvärnsrobotar. Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska i stället?, sade Carl Bildt till DN.
3. Annie Lööf: "Svårt med definitioner"
Även dåvarande näringsminister Annie Lööf (C) pressades i kölvattnet av Saudiavtalet. I Ekots lördagsintervju i april 2012 lade hon ut följande resonemang kring Kina:
– Jag tror att det är väldigt svårt att ställa upp ett strikt demokrati- eller diktaturkrav i vapenexportlagstiftningen. Därför att det är väldigt svårt att göra den definitionen. Vad är Kina till exempel? Hur definierar vi Kina som land och vad får det för konsekvenser för exporten i övrigt?
Vid tidpunkten hade EU ett vapenembargo gentemot Kina, som förhindrade export av vapenmateriel till landet. Annie Lööf fick ta emot massiv kritik för uttalandet, och gav därefter följande förklaring:
– Jag tänker verkligen inte föreslå att Sverige ska exportera vapen till Kina och jag anser inte att Kina är en demokrati. Mitt syfte var att förklara hur systemet som reglerar vapenexport fungerar och vilka myndigheter och system som hanterar bedömningarna om exporttillstånden, hälsade hon via sin pressekreterare till Aftonbladet.
4. Löfven avstår från att sätta "etiketter" på Kina
I samband med ett besök till Kina våren 2015 fick också Stefan Löfven frågan om landet är en diktatur. Även han avstod från att ge något ordentligt svar.
– Kina är en enpartistat. Jag håller inte på att sätta etiketter på länder utan det är en enpartistat som inte har val och sen i övrigt, när det gäller mänskliga rättigheter, så kommer jag att ta upp det med både premiärministern och presidenten, sade han till Sveriges radio.
5. Göran Persson berömmer Kinas "politiska stabilitet"
Stefan Löfven är inte den enda socialdemokrat som uttryckt sig kontroversiellt kring Kina. På 1990-talet besökte dåvarande statsminister Göran Persson (S) landet, och höll ett kritiserat tal vid Svenska handelskammaren.
– För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet, sade Göran Persson vid talet.
Han poängterade dock att "det naturligtvis inte drivas så långt att man inte kritiserar exempelvis om det sker övertramp mot mänskliga rättigheter. Det är självklart. Där viker vi inte." Men det hjälpte inte för att blidka kritikerna. När Göran Persson kom hem från resan möttes han av en misstroendeförklaring i riksdagen, som han dock klarade.