Förra året köpte Wonna de Jong kvarteret Älgen 24 på Brahegatan på flotta Östermalm i centrala Stockholm, tvärs över gatan från Kungliga musikhögskolan samt ett stenkast från prestigetyngda designhögskolan Beckmans. Prislapp: 800 miljoner för totalt 9 000 kvadratmeter, byggda 1965 av den legendariske arkitekten Ernst Grönwall.
I kvarteret som hon nu äger finns hyreslägenheter, förskola, ett större äldreboende, samt annan vårdverksamhet. En av hyresgästerna är Region Stockholm.
Till Fastighetsvärlden kommenterade Wonna de Jong den stora affären:
– Förvärvet är en del av vår satsning på blandade fastigheter. Det är underbart att arbeta så mångfacetterat som jag gör. Att utveckla och förädla de fastigheter jag äger för mina hyresgästers bästa är min stora drivkraft. Min familj står bakom mig. Jag är mycket övertygad om att fastigheternas framtid ligger i goda händer.
Grannar slog larm
Nu har grannar på Östermalm slagit larm till Arbetsmiljöverket om byggjobbarnas svåra situation när de ska renovera nyförvärvet. Vid ett första besök på Brahegatan kunde myndighetens inspektör konstatera att ett källargolv rivits utan att saneras från asbest. Och i en lägenhet hade ett kök rivits. Proverna från lägenheten visar på asbest och kvarts – livsfarliga ämnen som kan orsaka cancer och KOL.
Arbetsmiljöverkets inspektör Jörgen Åberg berättar:
– Arbetarna på plats berättade att de inte haft skyddsutrustning. Och inga prover hade tagits i köket, vad jag förstår.
Efter myndighetens besök i augusti 2023 utfärdades ett omedelbart förbud att fortsätta renovera lägenheten tills dess att en sanering skett. När Jörgen Åberg återvände för att ha ett möte med Wonna de Jong på plats på Brahegatan, visade det sig att han att fastighetspampen helt hade struntat i förbudet.
– Jag såg att renoveringen fortsatt, säger Jörgen Åberg, och berättar att Wonna de Jong föreslog asbestlägenheten som mötesrum för dem. Han tackade nej.
Wonna uppvisar ”stort hat mot myndigheter”
I mötesprotokollet står att Wonna de Jong under samtalet uppvisar ”ett stort hat mot myndigheter och ett stort förakt mot gällande föreskrifter”.
– Hon var inte intresserad av att det finns föreskrifter som reglerar detta. Hon visade heller ingen speciellt empati för sina medarbetare som jobbade i detta, säger Jörgen Åberg.
Han hävdar att Wonna de Jong måste känna till att asbest finns i hennes Östermalmsfastighet, eftersom att en miljöinspektion gjordes 2008.
– När man ska renovera och vet att det finns asbest tar de flesta fastighetsägare in en saneringsfirma för att blåsa ut hela fastigheten. Här kan vi konstatera att man resonerat annorlunda.
Arbetsmiljöverkets ärende kring arbetsförhållandena på Brahegatan pågår. Även polisen utreder ett ärende som berör arbetsförhålladena hos fastighetsmiljardären.
Dagens ETC har sökt Wonna de Jong upprepade gånger.
Läs även
Slumvärden Wonna de Jong utnyttjar svart arbetskraft: ”Alla är rädda”
Cannabisklinikens hemliga ägare: Skandalomsusad fastighetsmiljardär