Matbud från Wolt levererar från och med nu mat dygnet runt.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Dagens ETC
Nu kan du få nattmackan eller efterfestburgaren levererad hem till dörren också. Detta efter att plattformsföretaget Wolt utökat sina matleveranser så att de kan ske dygnet runt, för att möta en ökad efterfrågan hos kunderna för småtimmarna.
Men de redan utsatta buden som levererar maten riskerar nu ännu mer otrygghet.
– Det finns alltid stora risker med nattarbete. Hot om våld kan föreligga, säger Mats Andersson på Transportarbetareförbundet till Dagens ETC.
Finska plattformsföretaget Wolt är ett av de ledande gigbolagen i den kraftigt växande sektorn för matleveranser. Bolaget finns idag i 27 länder, och 18 svenska städer. I fyra av dem – Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro – har man nu börjat med leveranser av mat och livsmedel dygnet runt.
– Vi vill möta en alltjämt ökande efterfrågan, även utanför våra ordinarie öppettider, skriver Erik Lindham, kommunikationschef på Wolt i Sverige, i ett mejl till Dagens ETC.
Men arbetet som matbud innebär en stor utsatthet och risker för övergrepp, enligt flera vittnesmål och rapporter. Något som riskerar bli än värre vid nattarbete.
– Det finns många risker med nattarbete. Hot om våld kan föreligga, säger Mats Andersson, ombudsman på fackförbundet Transport.
– Om man rör sig i ett samhälle som är tomt och nedstängt så är det självklart mycket mer riskfyllt än dagtid. Det är väl belagt att det är psykosocialt påfrestande att jobba natt. Därför är det också förbjudet enligt lag, och kan avtalas bort genom dispenser från Arbetsmiljöverket. Men det brukar vara väldigt hårt reglerat då, säger Pontus Blüme, från organisationen Gigwatch.
”Behöver inte ta ansvar”
I dagsläget är ”tusentals” kurirer anslutna till Wolts plattform, men eftersom buden är inte anställda av Wolt utan via mellanhänder i egenanställningsföretag, så slipper företaget undan arbetsgivaransvar.
– Wolt har falska egenanställda och kommer undan, och behöver inte ta något ansvar för arbetsmiljön överhuvudtaget, säger Pontus Blüme.
Transport har skrivit kollektivavtal med Wolts konkurrent Foodora, som även de har nattarbete sedan i slutet av oktober.
– Där har vi gjort riskbedömningar och tillsatt larm för buden om något händer, säger Mats Andersson.
– Det finns ju anledningar till att vi till exempel inte delar ut post på nätterna. Och att man ska ha dispens från Arbetsmiljöverket gällande nattarbete. Det är alltid allvarligt när man inte tagit hänsyn till vilka förhöjda risker det kan innebära. Det ska göras riskanalys och konsekvensanalys av alla nya arbetsmoment, annars är det lagbrott, fortsätter han.
Får välja själva
Redan för ett halvår sedan utökades Wolt-budens arbetstider fram till 03 på morgonen. Enligt Erik Lindham har det hittills fungerat problemfritt.
– När vi drog igång med förlängda öppettider kommunicerade vi till våra kurirer att vara extra vaksamma och uppmärksamma. Vår nattliga verksamhet har hittills fungerat bra avseende säkerhet och välmående för våra kurirer, säger han.
Normalt krävs dispens från Arbetsmiljöverket för att få använda er av nattarbete. Ser du något problem i detta?
– I grund och botten handlar det om vad respektive individ själv vill göra. Vi har ingen schemaläggning som kräver att kurirer arbetar utan det är helt upp till kurirerna själva att avgöra när de vill vara tillgängliga för uppdrag.
Hur ser du på ert ansvar för matbudens säkerhet och trygghet?
– Som lokal handelsplattform som knyter ihop kunder, restauranger och butiker samt kurirer är vi beroende av att alla parter är nöjda. Därför är det oerhört viktigt för oss att man som kurir tycker att det är värt ens tid att göra sig tillgänglig för uppdrag på plattformen. En bidragande faktor till kurirernas nöjdhet är vår bemannade live-support som finns tillgänglig om något går snett med en order eller om någon incident inträffar.
Flera gigbolag kan följa efter med nattarbete, som en konsekvens av etablerandet av gigbolagens egna livsmedelsbutiker, så kallade ”dark stores”, avsedda för att buden ska kunna leverera varor snabbare, tror Pontus Blüme.
– Men i kärnan av allt finns en sak som möjliggör allt detta och det är de falska egenanställningarna. De har inga rättigheter. Las gäller inte. MBL gäller inte. De kan inte organisera sig fackligt. De har ingen att vända sig till. Det är systemet som helhet som är problemet, säger han.
Fotnot: I en tidigare version av denna artikel framgick inte att Foodora också har dygnet runt-leveranser för sina matbud sedan 31 oktober 2023.