Det säger Miljöpartiets tidigare språkrör Märta Stenevi. Woke som begrepp är inget hon tänker försvara. Åsikterna däremot, det är en annan sak.
Dagen då wokeismen dog. Så har Trumps seger i presidentvalet i USA beskrivit. Sedan dess har två svenska partier på kort tid tagit avstånd från begreppet och sagt att deras politik ska handla om något annat. Det ena är Socialdemokraterna. När förslaget till nytt partiprogram presenterades sa Lawen Redar i programkommissionen till en reporter på GP att ”det är väldigt lite woke och väldigt mycket materialism”.
Det andra är Miljöpartiet, Märta Stenevis eget parti. Interna källor säger till Expressen att det pågår ett arbete för att stöpa om bilden av MP som elitistiskt, landsbygdsfientligt och woke. Det får i sin tur högerprofilen och tidigare moderata riksdagsledamoten Hanif Bali att gå ut och säga att nu är det klart, högern har segrat över politisk korrekthet.
Trend i hela världen
Men vi kanske ska börja från början. Och woke som begrepp dök som så många andra saker upp först i USA. Det handlar om jämlikhet och social rättvisa, ofta utifrån etnicitet och genus. Begreppet kommer ursprungligen från ”stay woke” som på afroamerikansk engelska betyder ungefär ”stay awake”, alltså håll dig vaken och uppmärksam på strukturella orättvisor.
I Sverige har det med tiden blivit synonymt med politisk korrekthet. Eller överdriven politisk korrekthet. Högern mest högljudda debattörer har ofta klistrat etiketten på kvinnor från vänstern och miljörörelsen och anklagat dem för att inte veta vad vanligt folk vill ha. En av de kvinnorna är Miljöpartiets tidigare språkrör Märta Stenevi. Hon ger sådana som Hanif Bali delvis rätt i att wokeismen har förlorat.
Problemet är att de partier som gillar att slänga sig med begreppet inte förstår vad rasismen, vad ojämlikheten, vad homofobin faktiskt innebär för människor i verkligheten.
– Han har rätt på så sätt att det finns ett enormt tryck mot sådant som alldeles nyss ansågs som självklart. Människors lika rätt, jämställdhet mellan könen och hbtqi-personers frihet att leva sina liv utifrån sina premisser. Och det är en trend vi ser i hela världen.
Vad betyder woke för dig?
– I sin faktiska betydelse, att ha en vakenhet, en medvetenhet om den strukturella rasism som vi har i alla västerländska samhällen. Men i Sverige har det framför allt använts negativt. Det har blivit populärt att hånfullt prata om woke för att förminska de som pratar om rättigheter som jämlikhet, jämställdhet och antirasism.
Svenska Dagbladet-skribenten Henrik Torehammar kallade dig för woke-toka när du avgick som språkrör. Och du har många gånger anklagats av dina politiska motståndare för att vara woke i just den negativa bemärkelsen. Är du woke?
– Står jag för de saker de anklagar mig för? Absolut. Jag är övertygad om att vägen framåt för vårt samhälle är en ökad jämställdhet, en ökad jämlikhet. Ett aktivt antirasistiskt arbete. Lika rättigheter för hbtqi-personer som för heterosexuella. Men jag skulle aldrig kalla mig woke av den enkla anledningen att det är ett begrepp som i Sverige används av extremhögern och syftar till att förminska och förlöjliga det jag tycker är det viktigaste i vår samhällsdebatt.
"Inte sanktionerat"
Hon säger också att hon blev rejält irriterad av beskrivningar av att Miljöpartiet skulle ha som strategi att bli mindre woke.
– För jag känner inte igen mig i det. Jag tror inte att det är någon i vår parti som har använt det ordet, säger Märta Stenevi.
Du känner inte igen att det skulle pågå ett arbete inom MP för att bli mindre woke, som källor i partiet ska ha sagt till Expressen?
– Det hoppas jag innerligt inte. Vi har våra strategier där vi är väldigt tydliga med att just demokrati och mänskliga rättigheter som jämställdhet och jämlikhet och antirasism är centrala delar i vår ideologi. Så jag utgår ifrån att det här är, om inte tagit ur luften, så i alla fall inte sanktionerat. Den personen som anonymt har pratat med en journalist får stå för det. Anonyma källor kan man inte hålla på att hantera.
Ett parti som däremot öppet har sagt att man ska bli mindre woke i sitt nya partiprogram är Socialdemokraterna. Vad säger du om att etablerade partier ändå känner att man behöver ta avstånd från det?
– Jag tycker att det är en sorglig utveckling. Folk som Hanif Bali, som Ivar Arpi, som Sverigedemokraterna använder begreppet woke som ett uttryck för att förminska och förlöjliga arbetet för jämlikhet, för lika rätt och för mänskliga rättigheter. Att då själva använda det begreppet om sin politik, vad är det man säger då? Är det att man ska bli mindre engagerad i lika rättigheter? Ska man backa i hbtqi-frågor? Ska man backa i antirasismen? I så fall är det en fruktansvärt sorglig utveckling.
De som kritiserar woke säger ofta att det blir för mycket identitetspolitik och för lite verkliga reformer för människors materiella villkor. Finns det någon grund i den kritiken?
– Nej, jag skulle säga att det är tvärtom. Nu har vi en regering som ger väldigt mycket pengar till de som ser ut och låter som de själva. Till väldigt rika människor med svensk etnisk bakgrund. Och sen ser man till att göra livet så svårt det bara är möjligt för dem som har kommit nya till Sverige, för de som har låg inkomst och låg utbildning. De straffas bara för vilka de är. Det är väl identitetspolitik om något, säger Märta Stenevi.
Gäller liv och död
Hon lägger till att för hbtqi-personer kan anti-woke-debatten bli en fråga om liv och död.
– När homofobin och transfobin blir legitimerad av den här anti-wokerörelsen, då ökar också hatet. Problemet är att de partier som gillar att slänga sig med begreppet inte förstår vad rasismen, vad ojämlikheten, vad homofobin faktiskt innebär för människor i verkligheten, för att de är så upptagna av sina egna navlar.